Så mycket tjänar din fastighetsmäklare

Aftonbladet har granskat inkomsterna för 5 423 mäklare registrerade hos Fastighetsmäklarnämnden

Topplön: 5 257 008 kronor. Inkomst över en miljon: 147 mäklare.

Samtidigt var medelinkomsten 353 000 kronor.

– I storstadsområdena finns ett antal mäklare som är lyckosamma och vinner förtroendet att sälja flera större objekt. Ute i landet än inkomsterna lägre, säger Hugo Oljemark, VD för Mäklarsamfundet, där 75 procent av mäklarna är anslutna.

Hugo Oljemark, tf VD i Mäklarsamfundet.
Hugo Oljemark, tf VD i Mäklarsamfundet.

För fem år sedan låg ett normalt mäklararvode på 4,5 procent av försäljningssumman.

– I dag ligger arvodet på två, kanske tre procent, säger Hugo Oljemark. Det beror på objektets attraktivitet. Lite högre för hus än för lägenheter eftersom det blir en större apparat.

”Väldigt låga provisioner”

– Vi har dessutom väldigt låga provisioner jämfört med övriga Europa där mäklare kan ta upp till tio procent.

Varje år byter mer än 150 000 bostadsrätter och småhus ägare.

Fastighetsmäklarna har så här långt kunnat kompensera lägre arvoden med att bopriserna rusat i höjden. Det tredje kvartalet i år betydligt mer än väntat, enligt SBAB:s mäklarbarometer som kom på tisdagen.

Och uppgången väntas fortsätta till nya toppnivåer under fjärde kvartalet, så länge priserna är ”dopade” av den rekordlåga räntan.

Fasta priser

Allt fler lågpriskonkurrenter med fasta priser dyker också upp på marknaden. Till exempel Hemverket.se som säger sig ta 5000 kronor i arvode, ”oavsett slutpris”. Privatmäklaren.se erbjuder sina tjänster för 14 000 kronor, bostadsagenten.se startar på 15000 kronor för att sälja ett objekt.

– Än så länge har mäklare med fast pris bara varit en liten del av marknaden men konkurrensen tilltar och de blir fler, säger Hugo Oljemark. De kan ta halva marknaden.

Ute i landet är det mer vanligt att mäklarna tar fast arvode i stället för procent på försäljningssumman.

”Fast arvode för lägenhet”

– Har du en normal villafastighet så går den på procent, men är det ett mindre fritidshus eller lägenhet som inte är så dyra, blir det fast arvode, säger Claes Andersson på Örebromäklarna.

– Som tumregel kan man säga att om försäljningssumman är 700 000 kronor och uppåt säljer vi mot procent, säger han.

Claes Andersson har sett hur procentsatserna på mäklararvodena sjunkit de senaste åren i Örebro län. Tidigare låg arvodena på mellan tre och fyra procent. Så är det inte längre.

– Sedan Örebro blivit universitetsstad har priserna gått upp med närmare 50 procent den senaste femårsperioden. Då är det ohederligt att ha kvar samma procent på arvodena. Arbetsbelastningen för mäklaren har knappast ökat i den omfattningen.

– På en villafastighet får man räkna på ett arvode under tre procent i dag, säger Claes Andersson.

Stora förändringar

Internet och på senare tid även mobiltelefonerna har medfört stora förändringar för mäklarbranschen.

– Nu kan man ju se objekten på nätet via Hemnet som är den ledande marknadsföringskanalen, säger Hugo Oljemark på Mäklarsamfundet. Bilderna blir allt bättre och man får en bra uppfattning om hur det ser ut. Nästan alla har tittat på nätet innan de gör en affär.

-Dessutom blir allt mer och mer mobilt. Mäklare gillar när det blir ännu enklare med olika budgivningar via sms och annat. Den utvecklingen tar fart ännu mer.

Ny mäklarlag

En ny mäklarlag förbereds. Den väntas träda i kraft tidigast i slutet av 2010 eller 2011.

– Konkurrensen tilltar hela tiden och provisionsnivån går ner, säger Hugo Oljemark. Prismodellerna kan förändras så att vi till exempel som i Danmark kan få rätt att mäkla även andra tjänster som bolån.

– Det kan bli som utvecklingen varit för mobiltelefonin, allt vanligare med fast pris men med en rörlig del.

Publisert: