Spetsat snus skapar starkare beroende

NYHETER

Snus från tobaksbolaget Swedish Match innehåller ett tillsatsmedel som ökar mängden fritt nikotin och därmed ökar beroendet för snusarna, uppger Kalla Fakta i TV 4.

– Det finns inga hemliga ämnen i snus, kontrar Swedish Matchs informationsdirektör.

Foto: SARA RINGSTRÖM

Kalla Fakta har granskat Swedish Matchs snusproduktion. Sedan 2005 har bolaget tagit fram åtta nya produkter med högre nikotinhalt än de cirka 8 milligram per gram som annars är normalt i snuset.

I fjol kom till exempel ett nytt 15 milligrams General-snus, ett nytt 13 milligrams Röda Lacket-snus och ett nytt 12 milligrams grovsnus.

– Inom vissa kundkategorier har det varit ett önskemål med högre nikotinhalt, säger produktionsdirektör Torbjörn Åkeson till Kalla Fakta.

Fritt nikotin

Docent Rosaria Galanti på Institutet för folkhälsovetenskap:

– Ju högre dos av nikotin man får i sig, desto snabbare kommer man in i ett beroende.

Enligt Kalla Fakta tillsätts det surhetsreglerande ämnet E 500 i snus för att öka mängden av så kallat fritt nikotin, den typ av nikotin som enligt forskarna är mest beroendeframkallande.

– Vi använder det för att stabilisera pH-värdet i snus och det har vi gjort i 200 år. PH-värdet i snus ligger inom ett intervall och har gjort det i alla år. Det är inte sant att vi skulle manipulera några pH-värden, säger Henrik Brehmer, informationsdirektör på Swedish Match, till TT.

"Oerhört spekulativ"

Professor Greg Connolly på Harvard School of Public Health hävdar enligt Kalla Fakta att Swedish Match medvetet ökar det fria nikotinet för att öka försäljningen. Men Henrik Brehmer avfärdar detta.

– Det kom en studie 2008 där han och andra forskarkollegor konkluderade att vi håller på med just den här typen av manipulation av pH-värdet. Den studien betraktar vi som oerhört spekulativ. Den ledde inte till att några myndigheter uppmanade oss att ändra något.

Det finns runt en miljon snusare i Sverige. Förra året sålde Swedish Match snus för fyra miljarder kronor.

TT