Nyheter

SD anser att svenskar diskrimineras

NYHETER

– vill avskaffa instegsjobben

Stockholm (TT) Sverigedemokraterna, SD, hävdar att svenskar "diskrimineras" på arbetsmarknaden och vill avskaffa regeringens instegsjobb för nyanlända invandrare.

Förslaget ingår i de riktlinjer för arbetsmarknadspolitik som SD:s kongress, Landsdagarna, antog i Ljungbyhed på lördagen. Arbetsmarknadspolitiken är ett led i partiets strävan att bredda sig. Men invandringskritiken engagerade ombuden i talarstolen även på detta området.

– Vi svenskar får subventionera vår egen diskriminering. Regelverket är snudd på landsförräderi, sade ungdomsförbundets ordförande Erik Almqvist, om instegsjobben.

Vill riva upp

Instegsjobb riktas till invandrare som fått uppehållstillstånd under de senaste 36 månaderna och innebär att staten betalar en stor del av lönekostnaden för att hjälpa dem in på arbetsmarknaden.

SD vill även riva upp de nya reglerna för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU och Norden. Partiledaren Jimmie Åkesson anser att reglerna från hösten 2008 öppnar för generell arbetskraftsinvandring. Enligt Migrationsverket beviljades första halvåret i år 5 673 arbetstillstånd. Bland dem fanns många thailändska bärplockare och dataspecialister.

"Importerad arbetslöshet"

SD anser också att partiets politik minskar arbetslösheten, eftersom man vill strama åt bland annat asylpolitiken.

– En stor del av arbetslösheten är importerad genom asylsökande, anhörig- och arbetskraftsinvandring, hävdade Åkesson i talarstolen.

Sverigedemokraterna vill bland annat också höja ersättningen i a-kassan och utöka turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, las. Enligt Åkesson är partiets politik nu mer positiv till facket än tidigare. Kritiken mot medbestämmandelagen är borta och krav på reformerad arbetsrätt har begränsats till fler undantag från turordningsreglerna.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter