Nyheter

Folket vill stoppa statens bonusar

NYHETER

Är det okej med chefsbonusar i statliga bolag?

Nej, svarar nio av tio i en färsk enkät.

Facket Seko lät Novus Opinion undersöka hur svenska folket ser på höjda bonusar och ersättningar till cheferna i de statliga bolagen.

Av 1 000 intervjuade svarade 90 procent att regeringen borde införa ett stopp. Sju procent tyckte inte att ett stopp behövs, tre procent visste inte. Resultatet får Sekoordföranden Janne Rudén att kräva att regeringen går från ord till handling.

Regeringen, med finansminister Anders Borg som främste anförare, har skarpt kritiserat bonuskulturen i tider av rekordvarsel och allmän kris. Nu visar en kartläggning som gjorts av Uppdrag granskning i Sveriges Television att bonusarna i själva verket grasserar i statliga bolag, till och med i sådana som gör storförluster.

Hos AP-fonderna, SBAB och Svensk Exportkreditnämnd, SEK har chefer och anställda kommit i åtnjutning av stora utbetalningar. Värst i klassen är de fyra AP-fonderna som i fjol tillsammans förlorade cirka 200 miljarder kronor, eller runt 100 000 för varje ålderspensionär. Ändå regnar bonusar det över en grupp anställda inom en av fonderna. Dessutom har regeringen ändrat riktlinjerna för bonusar i statens företag: I stället för högst två månadslöner i bonus ska fyra månader vara max för de statliga direktörerna.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter