Nyheter

Gapet mellan blocken nästan raderat

Av: 

Anna Petersson

NYHETER

Bara 42 procent av Aftonbladets läsare tror på maktskifte

Gapet mellan blocken är nästan raderat. Alliansen får 46,1 procent mot 50 procent för de rödgröna i senaste Synovate-mätningen.

– Mona Sahlin förlorar på samarbetet med Vänstern och Miljöpartiet, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Bara 42 procent av aftonbladet.se:s läsare tror att det blir maktskifte nästa val. I augusti förra året var siffran 84 procent. Statsvetarna har flera förklaringar.

– Mona Sahlin förlorar på det nya tvåpartisystemet, säger Tommy Möller.

– Regeringen tjänar på den ekonomiska krisen, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Har visat sig stabila

Bara på en månad har siffrorna ändrats drastiskt. I januari var gapet 9,2 procentenheter mellan blocken, enligt undersökningen som Synovate gjort tillsammans med DN. I höstas – före finanskrisen – ledde oppositionen med 19 procentenheter.

Peter Esaiasson menar att regeringen fått möjlighet att visa sig stabila under den ekonomiska krisen.

– Tidigare råkade regeringar illa ut när det var ekonomisk kris. Nu ser folk ser att krisen beror på omständigheter ute i världen. Samtidigt har regeringen fått tillfälle att visa sig stabila.

Byter till tvåpartisystem

Tommy Möller pekar på en annan ny tendens i svensk politik: att S nu samarbetar med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. I praktiken innebär det att vi byter till ett tvåpartisystem, anser han.

– I alla tvåpartisystem blir personvalet mycket viktigt – och Reinfeldt har högre förtroendesiffror än Sahlin.

Mona Sahlin har dessutom fått mer än förtroendesiffror att brottas med, menar Tommy Möller.

– Socialdemokraterna måste hela tiden kompromissa i det nya samarbetet. Till exempel i kärnkraftsfrågan där de traditionellt sett har varit positiva.

Gör poäng av sitt samarbete

Han menar att de rödgröna nu är i samma situation som de borgerliga var för ett tiotal år sedan – när deras samarbete ifrågasattes.

– Alliansen gör snarare en poäng av hur bra de samarbetar nu, säger han.

Å andra sidan menar han att Mona Sahlin inte har något val.

– Hade hon inte samarbetat med Mp och V hade hon blivit ifrågasatt om de hade klarat av att samarbeta efter valet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: