Solpaneler skapar grönska – i Sahara

Av:  TT

En av världens största parker av solpaneler i Ouarzazate i Marocko. De kan bidra till att fukten i Sahara ökar, visar en ny studie. Arkivbild.
En av världens största parker av solpaneler i Ouarzazate i Marocko. De kan bidra till att fukten i Sahara ökar, visar en ny studie. Arkivbild.

Öknen kan blomma och bli grönare. Om man till exempel sätter upp solpaneler och vindkraftverk. Det tror forskare som simulerat hur kraftverken skulle påverka faktorer som vind, marktemperatur och kondens.

Om vind- och solkraftstationer placeras på strategiska platser i Sahara skulle det kunna regna mer och mindre vatten skulle avdunsta och istället bidra till växtligheten.

Den slutsatsen drar en grupp forskare vid universitetet i Maryland i USA som genom datorsimulering testat effekterna på klimatet av att placera ut vindkraftverk och solpaneler i Sahara-öknen.

Inte hela Sahara

Det som händer när paneler och vindkraftverk placerats ut är att luftströmmar förändras, liksom yttemperaturen, och leder till att fukt stiger och kondens ombildas till regn.

Enligt modellen skulle regnet öka växtligheten, vilket i sin tur skapar mer regn. Om hela öknen täcktes med vindkraftverk och 20 procent av marken av solpaneler, skulle det dagliga genomsnittliga regnet i området fördubblas, från 0,24 mm till 0,59 mm.

Resultatet förvånade forskarna själva.

– Vi förväntade oss ökade regnmängder och växtlighet, men när vi väl studerade vår klimat-modell och såg hur stora ökningarna var, blev vi ganska chockade, säger forskaren Safa Motesharrei, från Marylands universitet till Reuters.

Även om det inte är realistiskt att tänka sig vind- och solkraft i hela Sahara, kan de mekanismer som avslöjats ha liknande effekt men i mindre skala, menar forskarna.

Kraftig påverkan

Resultaten visade också att platsen som valdes för kraftstationerna hade betydelse. Om till exempel den nordvästliga kvarten av Sahara skulle täckas av vind- och solkraftsparker, skulle regnet öka med 0,17 mm per dag och framför allt skulle det regna mer i Sahel-området.

Sahel, som sträcker sig mellan Sudan och Senegal, ligger mellan öken i norr och skogsbeklädd savann i söder, och är i dag hårt drabbat av förändringarna i klimatet. Här har utdragen torka lett till svår brist på mat för miljoner människor och konflikterna i samhället har ökat.

– I full skala skulle förändringarna kraftigt påverka ekologin, miljön och hela samhället, säger Safa Motesharrei.

Publisert:

LÄS VIDARE