Dalai lama

Dalai lama: ”Känner ansvar att föra Anna Lindhs anda vidare”

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

MALMÖ. Tibets andliga ledare Dalai lama träffade Anna Lindh.

15 år efter mordet på Sveriges dåvarande utrikesminister säger han:

– Många av mina vänner är inte längre i livet. Men jag känner ett ansvar att föra deras anda vidare.

Den 83-årige Dalai lama, som sedan 1959 lever i exil i Indien på grund av Kinas ockupation av Tibet, är i Sverige för att närvara vid organisationen Individuell människohjälps 80-årsjubileum.

Han höll en presskonferens för media i Malmö på onsdagsmorgonen, och gav sedan en föreläsning under temat ”The Art of Happiness and Peace”.

– Lycka, fred är mycket viktigt. Och sömn. I natt sov jag i tolv timmar, sade han när han mötte det samlade pressuppbådet.

Sedan skrattade han hjärtligt - ett Kalle Anka-liknande skratt som fick alla närvarande att fnissa - och förklarade att hans huvuduppgift i livet är att uppmuntra människor att känna lycka:

– För att uppnå det bör vi ägna oss mer åt att uppnå inre frid. Vi behöver leva ett fredligt liv, och en viktig faktor för att uppnå det är omtanke om andra.

Själv ägnar han 80 procent av sin vakna tid åt andliga aktiviteter, som att meditera och studera buddhistiska texter.

Dalai lama gav inga enskilda intervjuer i samband med presskonferensen, men Aftonbladet fick möjlighet att ställa två frågor.

År 2000 mötte du den svenska utrikesministern Anna Lindh. För nästan exakt 15 år sedan mördades hon. Hur minns du henne?

– Inte så tydligt. Jag är 83 år gammal. Sedan jag blev flykting har det gått ungefär 60 år, och jag har mött många vänner, i Europa och USA, som i dag har lämnat oss. Men jag känner ett ansvar att föra deras anda vidare.

Skulle du säga att statsöverhuvuden har blivit allt mindre villiga att möta dig, ju mer ekonomisk makt Kina har fått?

– Sedan 2011 har jag pensionerat mig från det politiska ledarskapet för Tibet, jag är numera bara andlig ledare. Jag har inte längre några frågor att ställa till politikerna. Om jag mötte politiker i dag och diskuterade andlighet, så tror jag de skulle tycka att det var tråkigt, skrattade Dalai lama, som fram till 2011 träffade statsöverhuvuden och påvar på löpande band i sin kamp för ett autonomt Tibet inom Kinas gränser.

Han fick också frågan hur vi i Sverige ska hantera flyktingfrågan, som i dag splittrar landet:

– Ge flyktingarna möjlighet att studera, särskilt barnen. Men i slutändan bör de återvända till sina egna länder, för att bygga upp dem.

Dalai lama uttryckte stor oro inför klimatförändringarna, som drabbar Tibet särskilt hårt. Den tibetanska högplatån och det ständigt snötäckta Himalaya beskrivs ibland som en ”tredje pol”, där temperaturhöjningarna precis som i Arktis hittills har gått snabbare än i resten av världen:

– Parisavtalet är mycket viktigt. När den amerikanska presidenten drog tillbaka sitt stöd för det kände jag mig mycket ledsen. Men jag tror samtidigt att den globala uppvärmningen är bortom vår kontroll. Sverige kommer att klara sig längre, men i Indien och Afrika tror jag att vi kommer att lida. Naturen är bortom vår kontroll, sade Dalai lama.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

”Jag snurrar runt och slår honom på armen”

ÄMNEN I ARTIKELN

Dalai lama

Tibet

Mänskliga rättigheter

Anna Lindh

Kina

Malmö