Kim Jong-un: Nordkoreanska halvön ska bli kärnvapenfri

Fredsförhandlingarna med USA har gått i stå.

Men efter ett möte med en sydkoreansk delegation släppte Nordkoreas nyhetsbyrå under torsdagen ett uttalande från Kim Jong-un.

Han lovar att förvandla nordkoreanska halvön till ”en fredens vagga utan kärnvapen”, enligt AP.

Efter det historiska toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-un i Singapore i juni har tonläget hårdnat mellan USA och Nordkorea.

Efter den amerikanske utrikesministern Mike Pompeos besök i Nordkorea i juli reagerade Kim Jong-uns regering och kallade USA:s nedrustningskrav ”ensidiga och gangsterliknande”.

En vecka tidigare hade USA:s underrättelsetjänst kommit med uppgifter om att Nordkorea i hemlighet ökat sin produktion av kärnvapen – trots mötet med Trump.

Efter flera veckors tystnad kom i natt ett nytt uttalande från Nordkorea, rapporterar AP. Landets officiella nyhetsbyrå citerade Kim Jong-un så här:

”Det är min vilja att fullständigt avlägsna faran för väpnad konflikt och krigets skräck från den nordkoreanska halvön och förvandla den till en fredens vagga utan kärnvapen och fri från kärnvapenhot”.

Beskedet kom efter att en delegation från Sydkorea varit på besök i huvudstaden Pyongyang.

Under torsdagsmorgonen, svensk tid, rapporterade den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap att Kim Jong-un och Sydkoreas premiärminister Moon Jae-in enats om att hålla ett nytt toppmöte 18–20 september.

Enligt det sydkoreanska sändebudet har Kim Jong-un lovat att fortsätta förhandlingarna även med USA.

– Ordförande Kim Jong-un bekräftade sitt starka engagemang för att slutföra kärnvapennedrustningen på nordkoreanska halvön och uttryckte sin vilja att samarbeta tätt med inte bara Sydkorea men också USA, säger tjänstemannen enligt Yonhap.

Publisert:

LÄS VIDARE