Vd lämnar Danske Bank efter skandalen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Danske Banks vd Thomas Borgen avgår i spåren av den gigantiska penningtvättskandalen som rullats upp i Estland.

Banken vet inte hur mycket pengar som tvättats men avsätter 1,5 miljarder danska kronor till en stiftelse för brottsbekämpning.

”Det är tydligt att Danske Bank har misslyckats med att leva upp till sina åtaganden i detta fall av möjlig penningtvätt i Estland. Jag beklagar det djupt”, skriver Thomas Borgen i en kommentar i ett pressmeddelande från banken.

”Även om utredningen som genomförts av en extern advokatbyrå slår fast att jag har levt upp till mitt juridiska ansvar tror jag det är bäst för alla parter att jag avgår”, tillägger han.

Han tillägger också att han kom fram till att beslutet att avgå vore rätt redan tidigare.

”Men jag har avstått från att ta beslutet då jag har känt ett ansvar för att leda banken genom denna svåra period fram till presentationen av utredningarna”, skriver han.

Avsätter 1,5 miljarder

Av bankens pressmeddelande framgår att det trots en omfattande och utdragen utredning av externa experter inte har varit möjligt för Danske Bank att precisera hur mycket pengar som har tvättats i bankens filial i Tallinn under åren 2007–2015.

Enligt tidningen Berlingske Business ska det röra sig om misstänkta transaktioner för minst 53 miljarder danska kronor.

Banken har beslutat att donera 1,5 miljarder danska kronor till en stiftelse där pengarna ska användas för att bekämpa ekonomisk brottslighet. Beloppet motsvarar det som banken bedöms ha tjänat på de misstänkta affärerna under perioden 2007–2015.

Aktien rasar ytterligare

Danske Banks aktie faller med cirka sex procent i den inledande handeln på Köpenhamnsbörsen efter beskedet att vd Thomas Borgen avgår till följd av penningtvättskandalen i Estland.

Thomas Borgen kommer att fortsätta som vd tills det att en ersättare har utsetts, skriver Danske Bank i pressmeddelandet.

Ole Andersen, ordförande i Danske Bank, skriver i en kommentar att han beklagar att Thomas Borgen nu lämnar banken.

”Vi har självklart diskuterat situationen löpande och jag delar hans inställning och respekterar hans beslut, som jag håller med om att det är det rätta”, skriver Ole Andersen.

Han tillägger att Thomas Borgen under sina år på Danske Bank har gjort stora insatser.

”Inte minst under de senaste fem åren där han, som vd, har varit pådrivande i bankens omställning och framsteg”.

Danske Bank är Danmarks största bank och Sveriges femte största bank.

Publicerad: