Många bilar med felaktig mätarställning

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Det gäller att se upp när man köper en begagnad bil. Arkivbild.

Verkar den begagnade bilen lite för bra för att vara sann? Så kan det mycket väl vara.

Över 160 000 svenska bilar kan ha fel mätarställning, enligt en färsk analys.

Hur många mil som en bil har gått är ett av sätten att bedöma om en är i gott skick. Men särskilt när det gäller importerade bilar kan det vara lätt att bli lurad av mätarställningen, varnar bilhistorikföretaget Carfax.

Bolaget har analyserat drygt fyra miljoner svenska bilar, en merpart av den svenska vagnparken, i samarbete med bilsajten Wayke. Det visade sig att över 160 000 bilar har en felaktig mätarställning.

– Det är ett utbrett problem, så är det ju, säger Martin Fransson, vd på Wayke.

En lägre mätarställning kan innebära att köparen får betala ett överpris för bilen, men kan också leda till oväntade kostnader för dyra reparationer.

Ofta beror den felaktiga mätarställningen på att någon medvetet manipulerat mätaren. Särskilt bland importerade bilar är det vanligt att någon försökt försköna bilens historik, varnar bolagen.

– Om du ändrar mätarställningen mellan besiktningarna här i Sverige då åker du dit. Det fångas ju upp, säger Martin Fransson.

– Men vid importer är det svårare. Det finns exempel även där bilhandlare inte haft en aning om att bilen de försökt sälja var manipulerad.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar