Prins William och Kate på väg till Sverige

avKerstin Nilsson

NYHETER

Alicia Vikander, Stellan Skarsgård, NK, Stortorget i Gamla stan, Fotografiska och Nobelmuseet.

Det är vad prins William och Kate Middleton får uppleva när de för första gången kommer till Sverige om två veckor.

Te hemma hos kronprinsessan Victoria och hennes familj på Haga blir det också.

I dagarna två ska det brittiska prinsparet William och Kate, hertig och hertiginna av Cambridge, göra Sverige.

De kommer hit på uppdrag av den brittiska regeringen.

De kommer redan kvällen innan, men besöket inleds tisdagen den 30 januari med en bandymatch i Vasaparken innan kungen och drottning Silvia hälsar välkommen och bjuder på lunch på Slottet.

Väntar barn i april

Därefter blir det promenad till Stortorget i Gamla stan tillsammans med kronprinsessan Victoria och prins Daniel, som kommer att göra dem sällskap under hela besöket i Sverige

På Stortorget kommer allmänheten också få en chans att ta sig en närmare titta på kungligheterna.

Kate Middleton är gravid och prinsparet väntar sitt tredje barn i april – sedan tidigare har de barnen George och Charlotte.

Om barnen får följa med framgår dock inte.

Under eftermiddagen blir det besök på Nobelmuseet och träff med tidigare Nobelpristagare innan den brittiska ambassadören i Stockholm bjuder på galamiddag på residenset. Då kommer prinsparet även att få träffa representanter för riksdag och regering och andra inbjudna chansen att bekanta sig med det brittiska prinsparet.

Bland de inbjudna finns såväl statsminister Stefan Löfven som skådespelarna Stellan Skarsgård och Alicia Vikander.

Besök på NK

Dagen därpå kommer William och Kate, tillsammans med kronprinsessan Victoria och Daniel, att besöka Karolinska Institutet, KI, och Matteusskolan i Stockholm, för att få veta mer om arbetet med att motverka psykisk ohälsa bland barn och unga.

Innan kronprinsparet välkomnar de brittiska gästerna på te hemma på Haga Slott blir det ett besök på varuhuset NK för en interaktiv utställning om brittisk design.

På kvällen sista dagen blir det mottagningen för svenskt kulturliv på Fotografiska.

Då får Kate och William chans att träffa en hel del svenska kändisar inom musik, film, tv, konst och sport.

Träffa skådespelarna i ”Skam”

Torsdagen den 1 februari drar prinsparet vidare till Oslo, där det norska kronprinsparet, Haakon och Mette-Marit, tar över stafettpinnen och möter på Gardemoens flygplats.

I Oslo ska William och Kate bland annat besöka skolan där den populära tv-serien ”Skam” spelades in och träffa både elever och skådespelarna i serien.

William och Kate som har egen kampanj för att få bort stigmatiseringen kring psykiska problem, är mycket engagerade i ämnen som rör mental hälsa.

Det brittiska prinsparet har, inför sin resa till Sverige och Norge, bett att få träffa så många människor som möjligt – och det kommer de att få göra.

Grilla korv över öppen eld

Middag på Slottet i Oslo och ett besök uppe i hoppbacken i Holmenkollen blir det också.

Där får William och Kate se på skidåkning – och även grilla korv över öppen eld med barnen.

Enligt ett pressmeddelande från det brittiska hovet ser William och Kate fram emot att få tillbringa tid med det svenska och norska kronprinsess- och kronprisparen och att få ”bygga en bestående vänskap med folket i Sverige och Norge”.

Här är alla barn i vår svenska kungafamilj 01:02