”Ryska huset” bevakas av polis – efter bilincident

NYHETER

I lördags morse körde en bilist in genom bommen vid det så kallade ”ryska huset” på Lidingö och vidare in i en garageport.

Sedan dess bevakas den omstridda fastigheten av polisen.

– Det är en säkerhetsåtgärd, säger Stefan Erlandsson, stationsbefäl vid Stockholmspolisen.

1 av 3 | Foto: Läsarbild
Polisen bevakar ”ryska huset” på Lidingö efter att en bilist körde genom bommen i lördags morse.

Den tidigare Rysslandsägda hyresfastigheten tros fortfarande vara bebodd av ryssarna – som vägra flytta och inte kan vräkas på grund av den diplomatiska immuniteten.

Nu utreder polisen en händelse som inträffade vid byggnaden tidigt på lördagen.

En röd bil ska ha rammat stoppbommen, kört vidare över parkeringen och in i en garageport, enligt uppgifter till Aftonbladet. Fordonet, som övergavs, bärgades från platsen samtidigt som skadorna skyndsamt reparerades.

Händelsen bekräftas av polisen på söndagen.

– Jag vet att det har varit en incident, men jag vet inte så mycket mer. Det är en bil som kört in där. Av vilken anledning vet jag inte, om det var ett tekniskt fel, jag kan inte svara på det, säger Stefan Erlandsson, stationsbefäl vid polisen på Norrmalm i Stockholm.

”Bevakning där nu”

En man har förhörts av polisen.

– Men han är ute igen. Han hämtades till förhör. Jag vet inte om han är misstänkt för något, säger Stefan Erlandsson.

En polisbil står parkerad utanför fastigheten sedan händelsen.

– Det finns bevakning där nu som kommer att fortgå ett tag. Det är en säkerhetsåtgärd. Det är ju en delikat inrättning som gör att man sträcker ut sig lite extra, säger Stefan Erlandsson.

Ärendet kommer att utredas vidare i veckan.

Konflikt sedan 2003

Turerna kring Sveriges och Rysslands representations- och handelshus, i folkmun känt som ”ryska huset”, har pågått sedan 2003.

Fastigheten ägs inte längre av Ryssland. Svenska LKO Fastighets AB köpte huset i oktober 2014. Men trots att fastigheten fått nya ägare – och trots att ryssarna antagligen bor kvar – har man vägrat att betala månadshyran på drygt 275 000 kronor.

LKO stämde Ryssland för den uteblivna hyran och fick rätt i tingsrätten såväl som högre instanser. Men de pengar som har betalats ut kommer från utmätningar som Kronofogden gjort.

Aftonbladet har sökt LKO.

Dagens fem rubriker – nyheterna du inte får missa 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott