Politikern: Borde serveras alkohol på äldreboenden

1 av 2 | Foto: Privat
Per Lublin är med i Ölandspartiet.
NYHETER

Tycker du att det borde finnas alkohol på äldreboenden? Det kan bli verklighet i Borgholms kommun om politikern Per Lublin, 73, får som han vill.

– De äldre är inte omyndiga. Det är viktigt att de kan välja och att vi piggar upp deras tillvaro, säger han till SVT.

I framtiden kan alkohol serveras på äldreboenden i Borgholms kommun. I alla fall om politikern Per Lublin, 73, får som han vill. Något som Ölandsbladet var först att rapportera om.

Per, som kommer från Ölandspartiet, har nämligen lämnat in en motion till kommunfullmäktige om alkohol på äldreboenden. Och förslagen innebär bland annat att de som bor på äldreboende ska kunna dricka alkohol till utvalda middagar.

– Och till högtider som midsommar och jul tycker jag att det ska serveras snaps, till dem som vill alltså, säger Per till SVT.

Och engagemanget för de äldre medborgarna slutar inte där. De motioner han lämnat in handlar också om att boende på äldreboenden borde ha rätt till en timmes promenad per dag och till att ha husdjur.

Inte för dyrt

Och det borde inte vara ekonomiskt orealistiskt enligt Pet.

– Vi ska ha Sveriges bästa äldreomsorg, tycker jag, så kommunen borde verkligen satsa på detta istället för att lägga pengarna på administrativa byggnader. Det blir inte så stora kostnader, det här är småpotatis i sammanhanget, säger han till SVT.

I ett mejl till Aftonbladet svarar han på frågan om varför han brinner för äldre:

”Jag har väl under många år i kommunalpolitiken lärt att behålla öronen på marken och lyssna på gräsrötterna. Det här är något som folk har funderingar kring och då gäller det att lyssna. Dessutom måste politiker och beslutsfattare inse att även de själva kan bli gamla.”

Så mycket vin dricks i Sverige 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM

Alkohol

Per Lublin

Midsommar