Döms betala sin mamma miljoner – för uppfostran

Foto: Ulf Berglund/TT
En taiwanesisk man har dömts att betala miljonbelopp till sin mor som kompensation för att hon försörjt och uppfostrat honom. Arkivbild.
NYHETER

En man från Taiwan har dömts att betala omkring 6 miljoner kronor till sin mamma.
Orsaken: Att hon har uppfostrat honom.

Taiwans högsta domstol har dömt en man att betala motsvarande cirka 6 miljoner kronor till sin mor som ersättning för att hon uppfostrat honom och bekostat hans utbildning.

Mamman, som lämnades ensam med två barn efter en skilsmässa, var orolig för hur hon skulle klara sig på ålderns höst. Därför tecknade hon kontrakt med sina två söner, när sönerna var 20 år, om att de skulle betala henne 60 procent av nettovinsten från sina inkomster.

Ena sonen har redan betalat 1,5 miljoner

Båda sönerna, som nu är i 40-årsåldern, har anklagats av mamman att inte hedra sina kontrakt. Den äldste har tidigare betalat mamman motsvarande cirka 1,5 miljoner kronor vid en förlikning.

Den yngste sonen har hittills fått rätt i lägre instanser, men mamman har överklagat. Högsta domstolen menar att kontraktet är giltigt eftersom mannen var vuxen när han undertecknade det, och att han som tandläkare har råd att återbetala sin mamma.

Att äldre personer övergivs av sina barn är ett växande problem i Taiwan. Förslag finns att vuxna barn som inte tar hand om sina föräldrar ska kunna dömas till fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM

Taiwan