Kvinna mördades när ingen polis skickades – larmoperatör döms

1 av 2
NYHETER

Skottet hörs i larmsamtalet när ex-militären sköt sin hustru i bakhuvudet, vilket tingsrätten beskrivit som en avrättning.

Då hade polisen redan fått uppgifter om att mannen hotat att döda henne – men lät bli att skicka dit en patrull.

Nu döms en larmoperatör vid polisens ledningscentral för tjänstefel.

Det var i augusti 2016 som en kvinna mördades på en gård utanför Ystad. Hennes make, en 69-årig ex-militär, greps på platsen och dömdes senare av hovrätten till 16 års fängelse.

Men redan innan kvinnan sköts i bakhuvudet hade polisens ledningscentral fått in samtal om att maken hotat att döda henne.

Kvinnan hade ringt sin syster och det var systerns man som larmade.

”Hennes man har hotat henne med både det ena och det andra”, att mannen var ”stupfull” och skrek på svägerskan ”som en jävla galning” och att svägerskan ringt till sin syster och gråtit, beskrivs första samtalet till polisen i domen.

Svågern ska ha bett dem skicka dit en polispatrull.

Vägrade skicka patrull

Men den civila larmoperatören vid polisens ledningscentral vägrade.

– Du får försöka övertyga henne till att göra en anmälan på detta om det är så att han är taskig mot henne, säger operatören i samtalet med den manlige släktingen.

– Ja, hon måste ringa 112 om det skulle bli värre och själv då ta en anmälan, försök övertyga henne.

Samtalet avslutades och någon polispatrull skickades aldrig till platsen.

En dryg timme senare larmade hustrun själv. Under samtalet hördes ett skott – då sköts hon ihjäl.

Det andra fallet som larmoperatören döms för hände i november 2016.

En man ringde till ledningscentralen och berättade att hans sambo ringt honom och uppgett att någon försökte ta sig in genom en grind vid deras hus. När larmoperatören undrade varför inte sambon själv ringde upp ledningscentralen uppstod en mindre ordväxling varpå larmoperatören la på luren.

Döms till böter

Nu döms larmoperatören för två fall av tjänstefel.

– En larmoperatör har en mycket viktig funktion i samhället, både för att polisen ska ha möjlighet att vidta adekvata åtgärder och för att allmänheten ska känna förtroende att kunna ringa in till ledningscentralen för att få hjälp, säger rådmannen Anna Täcklind i ett pressmeddelande.

Kvinnan döms nu till böter.

– Larmoperatören har i de båda fallen hanterat de inkommande samtalen på ett felaktigt sätt. Hennes agerande kan inte anses som mindre allvarligt, säger Anna Täcklind.

Statistik: Så ser mäns våld mot kvinnor ut i Sverige idag 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM