54 länder fördömer Trumps uttalande – kräver ursäkt

NYHETER

”Extremt upprörda”. Så beskrivs de 54 afrikanska länderna som nu kräver en ursäkt från USA:s president Donald Trump efter att han kallat Haiti och afrikanska länder för ”rövhålsländer”.

– Det är inte bara sårande för människor med afrikanskt ursprung i USA, utan framförallt för afrikanska medborgare, säger Moussa Faki, talesperson för Afrikanska unionens ordförande till nyhetsbyrån AFP.

1 av 2 | Foto: Andrew Medichini / AP TT NYHETSBYR N
Moussa Faki, talesperson för Afrikanska unionen.

Det var efter ett extrainsatt möte för afrikanska länders FN-ambassadörer som gruppen meddelade att man är ”oroad över den fortsatta och växande trenden i den amerikanska administrationen mot Afrika och människor med afrikanskt ursprung, att baktala kontinenten och färgade människor”.

Gruppen, som består av representanter för 54 länder, fördömer ”de upprörande, rasistiska och främlingsfientliga kommentarerna från USA:s president som rapporteras av medier”, skriver gruppen i ett uttalande.

Uttalandet godkändes av alla ambassadörerna efter fyra timmars diskussioner, men utan att konsultera sina respektive regeringar, uppger nyhetsbyrån AFP.

”För en gångs skull är vi alla på samma sida”, sa en ambassadör till AFP efter mötet.

”Varför kommer de hit?”

Det var under torsdagen som USA:s president Donald Trump kallade kongressledamöterna till ett möte för att diskutera invandring. På dagordningen fanns frågan om huruvida invandrare från Haiti, El Salvador och afrikanska länder kan komma att beröras av en partiöverskridande överenskommelse om papperslösa, varpå Trump ska ha fällt följande uttalande enligt The Washington Post.

– Varför kommer alla dessa människor från rövhålsländer ("shithole countries") hit? sa Trump enligt flera personer som deltog på mötet.

Händelsen har bekräftas av flera andra stora mediers källor från mötet, medan Trump dementerar att han ska ha uttryckt sig på följande sätt.

Både demokrater och republikaner, samt flera andra högt uppsatta personer har reagerat kraftigt på uttalandet som beskrivs som rasistiskt.

Trump: Aldrig sagt något nedsättande

En talesperson för Afrikanska unionens ordförande Moussa Faki säger att uttalandet inte är acceptabelt.

– Det är inte bara sårande för människor med afrikanskt ursprung i USA, utan framförallt för afrikanska medborgare, säger hon till AFP.

Själv dementerar Trump att han ska ha uttryckt sig på det sättet:

”Sa aldrig någonting nedsättande om haitier annat än att Haiti, uppenbarligen, är ett väldigt fattigt och problemtyngt land. Sa aldrig ”släng ut dem”. Påhittat av Demokraterna. Jag har en fantastisk relation till haitier. Borde förmodligen spela in framtida möten – olyckligtvis, inget förtroende!”, skriver han på Twitter.

ARTIKELN HANDLAR OM