Barnstjärnan dog i olyckan

NYHETER

Fanny Gjørup-Nguyen från "Vita stenen" i frontalkrock med lastbil

1 av 2
Kom över på fel sida Fanny Gjørup-Nguyen, 39, hennes make Harry, 39, och parets barn Sam, 6, och Sally, 4, hade varit och åkt skidor och var på väg söderut mot Luleå när olyckan inträffade. Med i bilen fanns även Fanny mamma. Bilen kom över på fel sida vägen och frontalkrockade med en mötande lastbil.

Bilen kom över på fel sida av vägen och frontalkrockade med en lastbil.

En hel familj, fem personer, omkom.

Mamman Fanny Gjørup-Nguyen hade en av de bärande rollerna i tv-serien "Den vita stenen" när hon var barn.

Tragedin inträffade under påskdagen på E 4 vid Rutvik, åtta kilometer norr om Luleå.

Fanny Gjørup-Nguyen, 39, hennes make Harry, 39, och parets barn Sam, 6, och Sally, 4, hade varit och åkt skidor och var på väg söderut mot Luleå när olyckan inträffade. Med i olycksbilen fanns även Fannys mamma Annette Serner, 65, som också omkom i den våldsamma kraschen.

Fanny Gjørup slog igenom som barnskådespelare i rollen som Brita i tv-serien "Den vita stenen", där också hennes styvfar Håkan Serner hade en roll som den snälla skomakaren.

Filmade aldrig mer

Tv-serien är en av Sveriges Televisions största succéer genom tiderna. Den har hittills sänts i repris sex gånger, senast julen 1999, och även på köpvideo.

Fanny Gjørup var bara åtta år då hon fick rollen som Brita. Därefter gjorde hon aldrig mer någon film.

- Hon ville inte bli skådespelerska utan utbildade sig till jurist i stället, säger hennes bror Peter Gjörup som bor i Luleå.

När olyckan inträffade var Fanny Gjørup-Nguyen och hennes familj bosatta i Singapore.

Familjen var på besök hos Fannys bror Peter Gjörup när olyckan inträffade.

Vännerna chockade

För de båda barnstjärnorna Ulf Hasseltorp, 40, som spelade Hampus, och Julia Hede, 39, som spelade Fia i "Den vita stenen" kommer uppgifterna om deras motspelerskas död som en stor chock.

- Man kan knappast tro att det är sant, säger Ulf Hasseltorp.

Inspelningen 1972 pågick under ett halvår och barnen kom varandra mycket nära.

- Det som hänt är fruktansvärt tragiskt, säger Julia Hede.

- Fanny och jag blev mycket goda vänner under inspelningen och även om vi senare förlorade kontakten så minns jag henne med stor värme.

- I serien var hennes rollfigur visserligen elak mot mig men i verkligheten var hon en fantastisk kompis. Hon var en fräck och rolig tjej.

Thomas Gustafsson