Brott

Containerfynd avslöjade misstänkt rånplan

Uppgifter: Automatvapen och polisuniform i container

Av: 

Christoffer Nilsson

NYHETER

De misstänkta tjuvarna bröt sig in i en container – sedan ringde de polisen.

I containern hade de hittat flera automatvapen, polisuniform, löshår och peruker och fyra män anhölls för grovt vapenbrott, enligt Aftonbladets uppgifter.

Nu har en av de fyra häktats för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån – de övriga tre är sedan tidigare frisläppta.

Polisen har varit ytterst förtegen om den stora insatsen vid ett industriområde i Taberg utanför Jönköping.

Tungt beväpnad polis var på plats under torsdagen.

När polisen sedan skrev en notis på sin officiella webbplats om insatsen meddelade man att två personer anhållits misstänkta för stöld.

Åklagaren: Dieselstöld

För SVT Jönköping uppgav åklagaren att det rörde sig om stöld av diesel och batterier.

Nu kan Aftonbladet berätta att det i själva verket rör sig om ett tillslag som orsakade betydligt allvarligare brottsmisstankar.

De två personerna som anhölls misstänkta för stöld var enligt uppgift till Aftonbladet de som först larmade polisen till platsen.

De två ska ha brutit sig in i en container på industriområdet och ringt till polisen för att berätta om vad som fanns i behållaren.

Enligt uppgift till Aftonbladet innehöll containern flera automatvapen och föremål som kan användas som förklädnader.

– Förutom automatvapen hittade man polisuniform, peruker och löshår. Det är föremål som tyder på att ett grovt brott har planerats, säger en källa med insyn.

Polisens arbete ledde till att tre män kunde anhållas misstänkta för grovt vapenbrott under torsdagen, enligt uppgift. En fjärde anhölls sedan i sin frånvaro och kunde gripas sent på torsdagskvällen.

Anhölls för grovt vapenbrott

Polisen är dock fortsatt förtegen.

– Åklagaren är förundersökningsledare och den som avgör vilken information som går ut, säger Björn Öberg, presstalesperson vid polisen region Öst.

Handlingar från Jönköpings tingsrätt bekräftar dock Aftonbladets uppgifter att tre personer först anhölls misstänkta för grovt vapenbrott i förra veckan och att en fjärde anhölls senare.

Den fjärde, en man i 40-årsåldern, begärdes i går häktad misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån.

Häktningsförhandlingen gällande misstankarna mot mannen i 40-årsåldern ägde rum under måndagen. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för brotten.

– Min klient förnekar samtliga gärningar, säger mannens advokat Andreas Grudemo.

Åklagaren i målet vill inte kommentera ärendet.

Enligt JP anhölls ytterligare en man i 40-årsåldern under måndagen misstänkt för inblandning.

De övriga tre som inledningsvis anhölls är släppta på fri fot.

Publisert:

LÄS VIDARE

Stor polisinsats utanför Jönköping

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Taberg

Vapenbrott