Josef, 17, dog vid olycksdrabbade övergången

avGustaf Tronarp

STENUNGSUND. Han skulle bara gå ut för att spela volleyboll med kompisarna. Men Josef Mohammed kom aldrig hem igen.

En eftermiddag i förra veckan blev 17-åringen påkörd av tåget vid den ökända övergången – och livet tog slut när det knappt hade börjat.

Familjen kämpar nu med att försöka förstå vad som har hänt.

– Det känns ibland som om att han snart kommer att komma tillbaka igen, säger mamma Hala Al-Hamadi.

Det var morbror Noor Al-Hamadi som fick den fruktansvärda nyheten först. Han arbetar som fritidsledare på Stenungsunds kommun, och på onsdagseftermiddagen berättade en kollega att det skett en tågolycka i centrum.

– De sa att en pojke hade dött efter att ha blivit påkörd av tåget, och att han hette Josef. Det fanns bara två Josef i kommunen som det kunde vara, och den ena var min systerson, säger Noor.

1 av 6 | Foto: Roger Lundsten
Från vänster Josefs lillebror Ahmed, mamma Hala Al-Hamadi, morbror Noor Al-Hamadi, lillebror Ibrahim och pappa Mohammed Al-Wendawi.

Han ringde direkt till Josefs mamma Hala Al-Hamadi. Då fick han veta att 17-åringen gått ut för att möta upp några vänner.

– Han hade tagit med sig en volleyboll och gått hemifrån. Hans kompisar väntade på honom på McDonald’s. De skulle gå ner till stranden tillsammans för att spela.

Samlade familjen för att berätta

Noor tog sig till järnvägsövergången där olyckan skett. Det var fullt av folk i området. När han upptäckte några av Josefs vänner i röran så kom insikten med förödande kraft.

– Då förstod jag att det var min systerson som dött. Det var fruktansvärt, jag var nära att svimma.

– Jag förstod inte hur jag skulle kunna berätta för hans mamma, så jag gick undan för mig själv och bara grät. Jag ville inte att hon skulle få reda på vad som hänt.

Sedan samlade Noor familjen hemma hos sig.

– Jag ville att det skulle vara flera med när vi berättade för hans föräldrar, så att vi skulle kunna hjälpa och stötta varandra.

”Var en jättebra storebror”

Efter att mamma Hala Al-Hamadi fått det värsta besked en förälder kan få bröt hon ihop fullständigt. Hon har vårdats på sjukhus för att få hjälp att hantera den akuta chocken.

När Aftonbladet besöker familjen har det gått fem dygn sedan olyckan. Sorgen ligger som ett täcke över den prydliga lägenheten i östra Stenungsund. Hala fingrar på ett guldigt snöre som är knutet kring ett brev som en vän skrivit till Josef. Familjen har fått en mängd hälsningar från människor som vill uttrycka sitt deltagande.

– Det har kommit så många brev och kort. De skriver om hur Josef brukade skämta och få dem att skratta och sådana saker, säger Hala.

– Jag visste inte att han hade så många kompisar. Det känns fint att veta att så många tyckte om honom.

Hala får kämpa för att hålla tillbaka tårarna, men hon vill berätta. Hon vill visa att pojken som tåget tog var en älskad son, en engagerad storebror, en kär vän.

– Han var så snäll och hjälpsam. När jag började jobba tidigt så gjorde han i ordning frukost och förberedde sina två småbröder för skolan.

Pappa Mohammed Al-Wendawi lägger till:

– Han sa aldrig nej om någon bad honom att hjälpa till med något. Han var rolig, sportig och social. Det har blivit ett väldigt stort hål i hjärtat nu.

Även Josefs bröder Ahmed, 10, och Ibrahim, 7, vill berätta om förebilden som slets bort från dem på tok för tidigt.

– Han var jättesnäll. Om han råkade göra mig illa när vi lekte så gjorde han det aldrig med mening och han sa alltid förlåt, säger Ahmed.

– Han var en jättebra storebror. Jag tycker om honom jättemycket, säger Ibrahim.

Skulle resa till Egypten

Josef Mohammed hade precis avslutat första året på gymnasiet. Han tyckte om skolan. Favoritämnena var juridik och ekonomi. 17-åringen hade planer på att plugga vidare, för att i framtiden kanske driva ett eget företag eller arbeta på bank.

– Han ville läsa på universitetet, men hade hade tänkt att arbeta en del efter studenten och spara ihop pengar för han ville inte ta lån, säger morbror Noor.

Josef hade redan börjat jobba extra som servitör och diskare på en krog i Stenungsund. Han var inbokad på ett pass dagen efter olyckan.

– Josef var glad för att han fått jobb. Målet var att tjäna lite pengar som han tänkte använda i sommar, säger Hala.

Höjdpunkten på det långa lovet skulle ha blivit en resa till Egypten tillsammans med flera medlemmar ur den stora släkten.

– Han såg fram emot den semestern jättemycket. Familjen var väldigt viktig för Josef, säger kusinen Mina Al-Dalemi.

”Hoppas att de gör något snart”

Josef är den fjärde personen som dött vid övergången sedan 2010. Aftonbladet har tidigare rapporterat om att boende i området riktat hård kritik mot Stenungsunds kommun för att inte mer har gjorts för att förbättra säkerheten.

Under veckan ska korsningen diskuterats under ett möte mellan kommunen och Trafikverket.

– Det som hänt är fruktansvärt tragiskt, och vi måste naturligtvis göra allt vi kan för att minska risken att något liknande händer igen, sa kommunalrådet Bo Pettersson (S) dagen efter händelsen.

För Josefs familj kommer dock alla eventuella åtgärder alldeles för sent. Men pappa Mohammed Al-Wendawi hoppas ändå att någonting händer – och det snart.

– Det bästa vore att stänga övergången helt. Jag förstår inte vad som är så svårt, det borde vara ett enkelt beslut att fatta.

– Jag hoppas att de gör något snart, för jag vill inte att någon annan ska känna samma smärta som vi gör nu, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM