Trump ger besked om Iran-avtalet

Lämna eller stanna kvar?

I dag ger USA:s president Donald Trump besked om framtiden för Iran-avtalet.

Förhandsspekulationerna gör gällande att han kommer att påbörja en process för att USA ska dra sig ur.

President Donald Trump kommer i dag klockan 20.00 svensk tid att ge ett besked om hur USA ställer sig till det globala kärnenergiavtalet med Iran.

I månader har det pågått förhandlingar med andra länder som skrivit på överenskommelsen med Iran från 2015. Trump har varit starkt kritisk till avtalet – som han kallat ”det värsta jag sett – och velat få till vissa förändringar om inte USA ska backa ur.

Ett stort antal utrikespolitiska bedömare spår att Trump kommer att göra tumme ner och nu faktiskt punktera avtalet. Detta i ljuset av både hans nye utrikesminister Mike Pompeo och nye nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton – båda kända som Iranhökar.

– Mycket tyder på att USA kommer att dra sig ur avtalet men Trump vill hålla alla på halstret, säger Rouzbeh Parsi, forskare och Irankännare vid Lunds universitet.

Konkret handlar Trumps beslut om de sanktionslättnader som Iran får i utbyte för att reglera sin utveckling av kärnenergiteknik. Om USA vägrar förlänga dessa så äventyras hela avtalet.

Europeiska ledare har inför beslutet åkt i skytteltrafik till Vita huset för att övertyga Trump om att stanna kvar.

Frankrikes försvarsminister Florence Parly sa inför beskedet att ett tillbakadragande av avtalet skulle ”förvärra” situationen i en redan explosiv region. De europeiska ledarna fruktar att ett slopat avtal i värsta fall kan leda till ett storkrig i Mellanöstern, där Iran och Saudiarabien kämpar om inflytande och makt.

Det skulle också kunna leda till ytterligare spänningar mellan Iran och Israel.

Israel har länge propagerat för att Trump ska skrota avtalet. Nyligen presenterade premiärministern Benjamin Netanyahu 55 000 sidor dokument och 183 cd-skivor med vad han kallade bevis för att Iran utvecklar kärnvapen, i strid med avtalet.

– Kärnenergiavtalet bygger på lögner, sa Benjamin Netanyahu.

Publisert:

LÄS VIDARE