Firande studenter fick fly undan isbjörn

avJosefine Holmqvist, TT

Foto: ROMAS DABRUKAS/AP
En annan isbjörn, siktad bland isflak vid Svalbard.

Ett studentfirande höll på att sluta riktigt illa när en isbjörn siktade in sig på en grupp studenter natten till lördagen.

– Vi var tvungna att evakuera en grupp studenter som satt på stranden vid en lägereld, säger Anders Haugerud, biträdande civil ämbetsman på Svalbard, till Svalbardsposten.

Festen kunde dock fortsätta hos en av studenterna.

Under natten till lördagen höll ett studentfirande på Svalbard på att sluta riktigt dramatiskt. Lokala myndigheter fick undsätt en grupp firande studenter, sedan en isbjörn simmat rakt mot den lilla staden Longyearbyen.

– Vi var tvungna att evakuera en grupp studenter som satt på stranden vid en lägereld, säger Anders Haugerud, biträdande civil ämbetsman på Svalbard, till Svalbardsposten.

Med hjälp av en båt kunde man skrämma bort den stora hanbjörnen, så att han vände tillbaka åt det håll han kom från. Senare sattes en helikopter in för att driva isbjörnen så långt bort som möjligt från Longyearbyen.

– Ämbetsmannen beklagade att vi var tvungna att avbryta festen, men vi förstod att det var nödvändigt och gick hem till en av oss i stället för att fortsätta firandet, säger Veronika Sund, en av de evakuerade studenterna.

Bröt sig in i matförråd

Anders Haugerud berättar att de inte kommer att söka efter isbjörnen, utan att fallet är avslutat till dess att man eventuellt gör nya observationer.

Förra helgen väckte en annan nyhet om en hungrig isbjörn stor uppmärksamhet på ön, efter att den brutit sig in i ett matförråd tillhörande hotellet Isfjord Radio.

Isbjörnar är rovdjur vars främsta föda är säl, men kan även äta människor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Svalbard