Finske seriestryparen misstänks för nytt mord

avEbba Thornéus

NYHETER

Den så kallade seriestryparen Michael Maria Penttilä, 52, ströp sin mamma som 20-åring. Därefter har han vid upprepade tillfällen begått grova våldsbrott mot både flickor och kvinnor.

Nu misstänks han för ytterligare ett mord, uppger Svenska Yle.

Finske Michael Maria Penttilä, mer känd som ”seriestryparen” har en lång kriminell bana bakom sig.

Penttiläs offer har varit kvinnor och flickor – den yngsta bara 12 år gammal – och som 20-åring ströp han sin mamma i deras gemensamma lägenhet i Uleåborg i norra Finland.

Penttilä har därefter avtjänat flera långa fängelsestraff för en rad våldsbrott som inkluderar strypning och bland brottsrubriceringarna finns dråp, vållande till annans död, grov misshandel och dråpförsök.

FBI: Han är en seriemördare

Den amerikanska polismyndigheten FBI har på uppdrag av den finska polisen analyserat Penttilä och konstaterat att han är en seriemördare.

Senast i december 2016 släpptes Penttilä på fri fot efter sitt senaste fängelsestraff som han avtjänat efter att han misstänks ha planerat att strypa en 17-årig flicka som bodde i samma hus som honom.

1 av 2 | Foto: Polisen
Michael Maria Penttilä.

Och nu har misstankarna återigen riktats mot seriestryparen.

Den 6 maj greps Penttilä av polis i sin lägenhet efter att en 52-årig kvinna hittats död i sin lägenhet i Berghäll i Helsingfors den 4 maj.

Enligt polisen ska kvinnan ha dödats den 13 april men fyndet gjordes först i samband med att grannarna larmat efter att det börjat lukta om lägenheten.

Polis vill nå fler kvinnor

På onsdagen beslutade sig Helsingfors tingsrätt för att häkta Michael Penttilä på sannolika skäl misstänkt för mordet på den 52-åriga kvinnan, meddelar polisen.

Sedan Penttilä släpptes från fängelset ska han enligt polisen har varit i kontakt med kvinnor i huvudstadsregionen. Nu ber man de kvinnor som haft med seriestryparen att göra att kontakta polisen, så att man kan utreda om Penttilä begått fler brott eller försökt begå brott.

– Speciellt viktigt är det om Penttilä utsatt personen för våld eller försökt göra det, säger Jari Koski vid polisen i Helsingfors till Svenska Yle.

Vanligaste motiven – därför blir människor dödade 00:32
ARTIKELN HANDLAR OM

Finland

Brott