Så håller du koll under kvällens debatt

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Sören Andersson/TT
Några av partiledarna i en partiledardebatt i höstas. Arkivbild.

I kväll är det dags för partiledardebatt.

I SVT:s Agenda duellerar partiledarna i årets första kraftmätning inför höstens val.

Här är fyra saker att hålla koll på.

Håller Alliansen ihop?

Kommer de fyra allianspartierna att visa en enad front, eller kommer vi att se ökade klyftor? Det tycker statsvetaren Marja Lemne vid Södertörns högskola blir bland det mest spännande i kväll.

– Håller Alliansen ihop, stödjer de varandra i de individuella duellerna, eller visar de en egen profil? Det kommer jag att titta efter i alla fall, säger hon.

Värt att titta efter är också hur regeringspartierna agerar mot varandra, efter Socialdemokraternas utspel om flyktingpolitiken i veckan som en del sett som dödsstöten för samarbetet med Miljöpartiet.

Hur agerar "förlorarna"?

Kristdemokraterna ligger stadigt under riksdagsspärren i opinionen och Miljöpartiet ligger bara strax däröver. Lemne vill också addera Liberalerna till listan över partier som kämpar för sin riksdagsöverlevnad i höstens val.

– Endera kan man profilera sig, men då riskerar man att stöta bort väljare också. Det andra är att man kan visa enighet med den sida man tillhör, det gäller väl framför allt Alliansen, säger hon.

Liberalerna har exempelvis gått på profillinjen, utan att det lyckats särskilt väl. KD har å sin sida varit beroende av moderata stödröster, vilket Lemne bedömer kan utebli om SD växer i opinionen och närmar sig att passera Moderaterna som riksdagens andra största parti.

Kommer det nya konkreta förslag?

Det är inte alltid som partiledarna kommer laddade med nya förslag till en debatt, men det förekommer att det faktiskt sägs något nytt. Och det bör man spetsa öronen efter.

– Finns det nya, sensationella publikfriande utspel eller står man och drar sina vanliga käpphästar?, säger Lemne.

Flirtas det med pensionärerna?

SCB räknar med att det finns omkring två miljoner röstberättigade pensionärer i valet. Även om majoriteten röstar som de alltid röstat så är gruppen rekordstor, och kan räkna med en del uppmärksamhet.

Socialdemokraterna är traditionellt starka i gruppen, medan SD och KD profilerat sig mot den. Den som lyckas locka 65-plussarna kan ha mycket att vinna i höstens val.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM