Publicerad:
Uppdaterad:

Hells Angels tvingade man sälja bostadsrätt – döms till miljonskadestånd och fängelse

Av: Lilian Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Mannen tvingades att sälja sin bostadsrätt för att betala en påhittad skuld till Hells Angels. Annars skulle han och familjen dödas.

Nu döms en Hells Angels-medlem och en utpekad klubbsupporter till två års fängelse och en dryg miljon i skadestånd.

– Jag hade velat se en strängare påföljd, säger kammaråklagare Rasmus Öman.

Enligt utredningen ska mannen ha haft en skuld på 25 000 kronor till en 37-årig man, en utpekad supporter till den kriminella grupperingen Hells Angels i Stockholm.

I maj förra året ville 37-åringen ha tillbaka sina pengar. Mannen försökte lösa det med ett snabblån men fick avslag. Då ska 37-åringen ha sagt att Hells Angels tagit över skulden med en ränta på 5 000 kronor i veckan.

Riktade pistol mot huvudet

Målsäganden träffade 37-åringen och en fullvärdig medlem från Hells Angels, en 43-årig man i Hells Angels-väst, i Huddinge söder om Stockholm för att diskutera lånet.

Mannen tvingades in i en bil och 43-åringen ska ha riktat en pistol mot hans huvud. 43-åringen ska därefter ha tagit strypgrepp på målsägande bakifrån och gett honom flera hårda örfilar.

HA-medlemmen ska ha sagt att skulden ökat till över 700 000 kronor och att mannen måste ta lån eller sälja sin bostadsrätt.

Mannen ska senare ha tvingats skriva under två skuldebrev till Hells Angels som säkerhet och lämnat ifrån sig sitt pass.

Familjen utsattes för flera hot

Försäljningen av bostadsrätten drog ut på tiden. Målsäganden och hans familj utsattes under hösten för flera hot och tjat om pengar – 37-åringen ville bland annat se mannens kontoutdrag.

Då Hells Angels till sist fick betalt kom nya betalningskrav, en påhittad skuld på 249 050 kronor. Annars skulle mannen och hans familj dödas.

– Jag förstod då att jag aldrig skulle bli kvitt Hells Angels, har målsäganden sagt.

Flyttade hem till föräldrarna

Han flyttade hem till sina föräldrar och bevakningskameror installerades. Gärningsmännen polisanmäldes i december 2017 och offret fick personskydd.

De bägge tilltalade har förnekat brott och har inte velat medverka under förundersökningen. 43-åringen har sagt att han inte har haft något med lägenhetsförsäljningen att göra.

– Jag har inte arbetat för Hells Angels räkning, har han hävdat. Jag kan ha varit irriterad och skickat hotfulla sms för att skulden skulle betalas.

37-åringen har förnekat att bilfärden ägt rum och att han agerat i samförstånd med 43-åringen:

– Mannen ljuger, min fordran var på 730 000 kronor.

Dömdes till två års fängelse

Gärningsmännen har nu dömts i Södertörns tingsrätt. De fick vardera två års fängelse för grov utpressning och försök till grov utpressning och dömdes att betala 1 104 707 kronor i skadestånd.

– Vi är inte nöjda, säger 43-åringens försvarare, advokat Slobodan Jovicic. Domen ska överklagas.

Inte heller 37-åringens försvarare, advokat Jonas Granfelt, är särskilt nöjd:

– Min klient har förnekat brottslig gärning och lämnat en utförlig beskrivning om vad som har hänt. Rätten har gjort en felaktig bevisvärdering, det är höggradigt sannolikt att domen överklagas.

Kammaråklagare Rasmus Öman hade yrkat på en strängare påföljd, till tre års fängelse.

– Den här typen av mål är oftast svåra utredningar då folk är rädda att berätta vad de vet, säger Rasmus Öman. Jag har aldrig stött på något fall då någon måste sälja sin lägenhet.

Enligt åklagaren har 37-åringen inte velat bekräfta att han är supporter till Hells Angels.

– Jag menar att han är det då vi hittat sådana kläder hemma hos honom.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN