Varnar för snöoväder – mitt i sportlovet

Publicerad 2023-03-03

Den tredje sportlovshelgen i svenska fjäll hotas av ruggig vind, kraftigt snöfall och laviner.

Skistar stänger flera liftar, medan myndigheter går upp i beredskap och uppmanar personer att stanna inomhus.

– Det är viktigt att alla tar det jätteförsiktigt på fjällen. Det här är inga dagar för att ta sig ut på långa skoterturer eller turåkning, säger Rickard Svedjesten vid Svenska fjällräddares riksorganisation.

Mitt i sportlovstiderna är det orangea och gula varningar för laviner och kraftig vind och snö i de svenska fjällen.

Värst är det i Jämtlandsfjällen och Härjedalsfjällen.

Där får skidanläggningarna stänga flera liftar och backar. Medan räddningstjänsten och SMHI går ett steg längre och uppmanar personer att stanna hemma.

Skistar stänger liftar

Orsaken till det kraftiga vädret är ett lågtryck som passerar över mellersta Norrland.

– I samband med det här lågtrycket blir det blåsigt väder och snöfall som drar in över områdena, säger Moa Hallberg, meteorolog vid SMHI.

Därav har skidjätten Skistar tagit beslut om att stänga flera toppliftar och stolliftar i sina anläggningar.

– Det är främst i Åre och Vemdalen som ligger i vädervarningsområdet och det är framför allt liftar i stängda och utsatta lägen som påverkas, säger Niclas Sjögren Berg, operationellchef vid Skistar.

Samtidigt menar han att ovädret inte gör att missnöjda sportlovsgäster kan lämna tillbaka sina liftkort eller köpa liftkort till ett lägre pris.

– Det finns ett regelverk som vi anpassar oss efter kring hur vi gör vid dålig väder. I det här fallet kommer gäster att kunna åka skidor, om än genom lite färre liftar, säger Niclas Sjögren Berg.

Naturvårdsverket lavinvarnar

Vinden på fjället väntas bli ”mycket hård” enligt SMHI:s beräkningar. Mellan 15 och 20 meter per sekund med ett snöfall eller täta snöbyar på 15 till 20 centimeter.

Därmed har Naturvårdsverket utfärdat en orange varning för betydande lavinfara i västra Härjedalsfjällen och södra Jämtlandsfjällen.

Enligt myndigheten kan lavinfaranbestå under helgen och uppmanar personer i fjällen att ta det försiktigt.

– Man ska alltid vara uppmärksam om det blåser och snöar mycket i fjället. Man ska också vara extra uppmärksam efter dåligt väder, sa Per-Olov Wikberg, lavinexpert vid Naturverket, tidigare till Aftonbladet.

Sikten lika med noll – räddningshelikopter uteslutet

Vid kraftig vind ökar även risken för att räddningstjänsten inte kan ta sig fram menar vid olyckor.

– Det är riktigt busväder just nu, så det är jätteviktigt att alla tar det jätteförsiktigt på fjällen. Det här är inga dagar för att ta sig ut på långa skoterturer eller turåkning, säger Rickard Svedjesten, ordförande för Svenska fjällräddares riksorganisation.

Framför allt menar han att den kraftigt nedsatta sikten risker att man kör vilse.

– Stanna helst hemma under dessa dagar. Kör man fel kan det bli riktigt svårt för oss vid räddningstjänsten att ta sig fram till dig. Vi är också markbundna i och med att sikten är lika med noll, så helikopter är helt uteslutet i det här vädret.

Trafikverket höjer beredskapen inför helgen

Trafikverket går ut och varnar för att vädret kan orsaka olyckor – och meddelar att de höjer beredskapen på myndigheten inför den stundande helgen.

– Mitt starka råd är att följa väderleksrapporten och ta det säkra före det osäkra. Det kraftiga vädret påverkar sikten och stark vind kan även ta tag i takboxar och driva fordon av vägen, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket.

Han säger att det finns en risk för fordon, som hamnat i olycka, att få läge – eftersom att räddningstjänsten också kan ha svårt att ta sig fram i vind och rusk.

– De stora resdagarna blir på lördag och söndag. Enligt vår erfarenhet tar personer sämre beslut desto tröttare de är. Därför uppmanar vi personer att inte åka skidor och snowboard hela sista dagen för att sedan kasta sig in i bilen och köra hem. Det är tråkigt att hamna i en olycka efter en härlig sportlovsvecka.

LÄS VIDARE