En gripen efter vapendrama i bostad – sköts av polis

En man avlossade flera skott i ett lägenhetshus utanför Östhammar i norra Uppland på torsdagskvällen.

I en stor polisinsats som pågick under natten besvarade polisen med att skjuta tillbaka. Mannen träffades av polisens skott.

Efter sju timmar kom mannen självmant ut från huset och kunde gripas.

Mannen är i 30-årsåldern och misstänks nu för försök till mord.

Sedan klockan 22-tiden på torsdagskvällen hade polisen en pågående insats vid den berörda lägenheten utanför Östhammar i Norra Uppland, med anledning av en skottlossning som en granne ringde in.

Under natten har polisen befunnit sig på platsen med flera patruller.

Man utrymde också flera byggnader runt om fastigheten.

Enligt polisens presstalesperson fick de redan under kvällen kontakt med mannen inne i lägenheten men situationen beskrevs då av polisen som att den inte var under kontroll.

– Det är fortsatt en pågående insats så jag kan inte gå in på taktiska detaljer, men högsta prioritet just nu är att ingen kommer till skada, säger Johan Thalberg, presstalesperson i polisregion mitt, på torsdagskvällen.

Polisen visste inledningsvis heller inte om det fanns fler personer i lägenheten.

Sköts av polis

Under natten har polisen besvarat skottlossning som skett inifrån bostaden. Anledningen ska enligt polisen vara att man ansett att mannens skott riktade mot polisen.

– När polisen kommer dit avlossas flera skott. Polisen besvarar skjutningen och mannen träffas av polisens skott, säger Kristoffer Sahlin, som är åklagare vid åklagarkammaren i Uppsala, till TT.

Mannen togs omhand av ambulanspersonal som redan befann sig på platsen, enligt polisen.

Klockan 05.15 på fredagsmorgonen gick mannen självmant ut från bostaden utan vapen och kunde då gripas av polisen.

Misstänks för mordförsök

Mannen, som är i 30-årsåldern, har nu gripits av polisen och misstänks nu för försök till mord.

– Han har ju avlossat flera skott och vi har inte kunnat säkerställa risken för varken polisen eller tredje person, vilket gjort att vi startat en utredning om försök till mord. Men brottsrubriceringen kan naturligtvis komma att ändras, säger Johan Thalberg.

Polisen befinner sig på fredagsmorgonen fortfarande på platsen och ska genomföra en teknisk undersökning av den berörda lägenheten.

– Det är först nu när det blir ljust som vi kommer kunna undersöka bland annat skotthålen. Vi kommer också arbeta vidare och förhöra vittnen och den misstänkta mannen, säger Johan Thalberg.

Det är i nuläget oklart vad som orsakade situationen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN