Skogsbränder rasar på turistkust: ”Vet inte hur många som dött”

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-02-03

Röken väller in över stranden i Viña del Mar. Bilden är från 2 februari.

De chilenska skogarna brinner.

En vägg av brandrök väller in över turisttäta stränder och myndigheterna vet inte hur många som dött.

Nu har presidenten utlyst undantagstillstånd.

Chiles räddningstjänst och myndigheter försöker stoppa skogsbränderna som nu härjar i landet.

Värst drabbad är regionen Valparaíso och kuststaden Viña del mar som är populärt bland turister, rapporterar AFP.

Flera hundra eller närmare tusen hus har slukats av lågorna människor evakueras från sina hem, rapporterar La Tercera. Mer än 43 000 hektar har redan brunnit, vilket kan jämföras med cirka 60 000 fotbollsplaner.

Två bussterminaler har brunnit upp, en järnvägsbro har stängts av och likaså tunnelbanan i Valparaiso.

Gabriel Boric, Chiles president.

Oklart hur många som dött

Minst tio personer uppges ha dött, men dödssiffran är oklar och kan vara högre.

– Vi har preliminära uppgifter om att det finns människor som har dött. Vi vet inte hur många, säger Valparaisos guvernör Rodrigo Mundaca.

Inrikesminister Carolina Tohá säger också att man fått olika uppgifter om antalet döda och att det är en prioriterad fråga att reda ut under lördagen.

Det uppgav hon för journalister efter att ha haft möte med den chilenska risk- och katastrofkommitén i landet, skriver La Tercera.

– För närvarande har vi inga bekräftade siffror. Om jag ger en siffra så är det baserat på delrapporter som vi har fått, säger hon.

Hon uppmanar boende att hålla koll på nyheterna och information från myndigheterna. Det är nästan 40 grader varmt i området och dessutom starka vindar som gör att bränderna sprider sig snabbt.

– Vi ber hela befolkningen i det drabbade området att vara mycket uppmärksam på instruktionerna och att omedelbart lyda när evakueringslarm utlyses, säger Carolina Tohá.

Bränder rasar i villa Alemana, Valparaíso.

Presidenten: Mycket allvarlig situation

Den senaste tidens höga temperaturer och värmebölja i delar av Sydamerika försvårar släckningsarbetet. Över 30 personer vårdas på sjukhus med brännskador. Chiles president Gabriel Boric har utlyst ett nationellt undantagstillstånd på grund av katastrofläget och för att kunna nyttja alla möjliga resurser i landet.

”Situationen med skogsbränderna, särskilt i den femte regionen, är mycket allvarlig och svårhanterad på grund av höga temperaturer och vind”, skriver presidenten på X.

Följ ämnen i artikeln