Tungt för Ukrainas soldater: "Svårt och kallt"

TT-AP

Publicerad 2023-12-20

Trötthet. Kyla. Frustration. Ukraina går in i sin andra krigsvinter och allt fler soldater vittnar om en dyster syn på tillvaron.

Krigföringen går trögt, på flera håll är positionerna på slagfältet låsta och bland omvärldens ledare sinar stödet till Ukraina.

Ryssland kontrollerar i dag över en femtedel av Ukrainas territorium. Efter 22 månaders krig är konflikten i ett dödläge längs stora delar av den 1 000 kilometer långa frontlinjen.

Den första vintern höll soldaterna humöret någorlunda uppe. Men nu växer den öppna frustrationen, visar intervjuer som nyhetsbyrån AP gjort.

– Det är svårare och kallare. Det är inte bara jag som känner så här, många andra enheter delar samma känsla, säger en soldat som går under namnet Boxer.

Stöd stoppas

Det finns flera skäl till nedstämdheten. Att stödet från USA vacklar och det utlovade stödet från EU uteblir är starkt bidragande faktorer.

– Det har gått dåligt för ukrainarna på slagfältet under året och de vet att ryssarnas taktik förbättras. Och så ser de vad som sker i USA:s kongress och i EU, konstaterar Richard Barrons, tidigare brittisk general och försvarsexpert.

USA har redan gett över 111 miljarder dollar i stöd till Ukraina. Nu försöker president Joe Biden få igenom ytterligare stöd på 60 miljarder dollar. Men ett antal republikanska kongressledamöter har satt sig på tvären och blockerar hjälpen. Och en omröstning i frågan dröjer till tidigast sent i januari.

Även EU har misslyckats med förhandlingarna om ekonomiskt stöd på 50 miljarder euro. Tanken är nu att frågan ska avgöras på ett extrainsatt toppmöte i februari.

I maktens korridorer

Tröttheten och frustrationen på slagfältet har även nått maktens korridorer i Kiev.

Nyligen ifrågasatte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj landets överbefälhavare Valerij Zaluzjnyjs bedömning att kriget har nått ett dödläge.

Kritik har även riktats mot Zelenskyj upprepade gånger, bland annat från Kievs borgmästare Vitalij Klytjko som anser att Zelenskyj har för mycket makt.

Den kinkiga stämningen spiller ut över andra områden inom militären. Bland annat riktas klander mot det ineffektiva byråkratiska systemet som anses sinka ukrainarnas stridsförmåga.

I området Zaporizjzja har exempelvis drönare blivit ett viktigt redskap i kriget. Men soldater klagar på att militären har varit för långsam med att träna upp drönarpiloter.

– Det tog över sju månader för att få de nödvändiga papperna från flera statliga myndigheter för att träna upp 75 män. Vi slösade bort tid på ingenting, säger soldaten Konstatin Denisov.

Denisov hävdar även att flera enheter inte har nog med soldater och att reparationer av drönare dröjer, något som stoppar de ukrainska insatserna på slagfältet.

”Inte möjligt” befria Bachmut

Försvarsminister Rustem Umerov delar dock inte bilden av att det fattas manskap. Hans linje är att det finns tillräckligt med soldater och vapen för nästa fas i kriget.

– Vi är kapabla och har möjlighet att försvara vårt folk och det kommer vi att göra, säger han till AP.

Efter Ukrainas ifrågasatta motoffensiv tidigare i år har Ryssland nu ett visst momentum. Försvarsanalytiker spår att den ryska armén under vintern kommer försöka tränga djupare in i östra Ukraina. Detta för att president Vladimir Putin ska kunna visa på medvind inför nästa års presidentval.

För Ukraina kommer fokus snarare ligga på att inte förlora mark de närmaste månaderna, enligt soldater AP talat med.

– Vinterns stora mål är att förlora så få människor som möjligt. Vi måste vara tydliga, det kommer inte vara möjligt att befria Donetsk eller Bachmut eftersom motståndarna är för många, säger en soldat som kallar sig Parker.