Ny strategi för AI i Sverige – ska bli topp tio

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2024-03-20

Civilminister Erik Slottner (KD) vid en pressträff hos AI Sweden. Arkivbild.

Sverige måste omfamna AI, på alla samhällsnivåer och områden. Det är budskapet i en ny nationell strategi. Första steget kan bli att ta sig förbi Danmark och Finland i den internationella toppen.

AI-strategin har tagits fram av AI Sweden, Sveriges nationella AI-center, och presenteras på en pressträff där bland andra civilminister Erik Slottner (KD) närvarar.

– Regeringen har tidigare aviserat en översyn av digitaliseringspolitiken. Det pågår just nu ett arbete med att ta fram en ny digitaliseringsstrategi som återigen ska säkra Sveriges roll som en digital spjutspets. Det som AI Sweden i dag presenterat är ett uppskattat inspel, säger han.

AI har de senaste åren exploderat på olika håll i världen och hur tekniken ska användas och regleras framöver är en pågående debatt. AI Sweden lanserar nu en strategi för vad de menar är en ”möjlighet att bli världsledande” på området.

”Sverige bör sträva efter att bli ett globalt riktmärke för hur AI kan integreras nationellt och generera hållbar tillväxt genom företag och offentlig verksamhet med en positiv global påverkan”, heter det i strategin.

I den över 30 000 tecken långa strategin påpekas att ”det är vår förmåga till handling” som mäter framgång och inte ”att förlita sig på ord”.

Ett av de konkreta förslagen i strategin är att Sverige redan nästa år bör vara topp tio på den globala AI index-rankingen. Just nu huserar Sverige på plats 17, efter bland andra Danmark (16) och Finland (10). Högst upp rankas USA följt av Kina och Singapore.

Den globala AI-rankingen är även uppdelad i underkategorier, bland annat ”regeringens strategi”. Där kommer Sverige först på plats 44 av 61 länder, väl slagna av bland andra Egypten, Colombia och Italien.