Delfin kvävd av tång på Kolmården – "stor sorg"

Publicerad 2024-03-14

En av Kolmårdens äldsta delfiner har dött. Bilden visar några av delfinerna i Kolmårdens delfinarium. Arkivbild.

Kolmårdens äldsta delfinhona Nephele dog oväntat i mitten av januari. Nu visar obduktionsrapporten att hon kvävdes av konstgjord tång i bassängen.

– Det som hänt är väldigt beklagligt. Vi är i stor sorg över Nepheles död, säger chefsveterinär Bim Boijsen till TT.

Den drygt 40-åriga flasknosdelfinen Nephele var fullt frisk på morgonen den 15 januari. En stund senare började hon röra på sig på ett ovanligt sätt och sjönk till botten av bassängen.

– Det var ett snabbt förlopp. När veterinären kom till platsen hade hon redan avlidit. Det är väldigt sorgligt. Nephele var en mycket älskad delfin, säger Bim Boijsen på Kolmårdens djurpark.

På onsdagen kom obduktionsrapporten från Sveriges veterinärmedicinska anstalt.

”Vi ser jätteallvarligt på det här”, säger chefsveterinär Bim Boijsen.

Stimulerar djuren

Enligt rapporten hade Nephele fått i sig en bit konstgjord tång som användes som så kallad miljöberikning i bassängen.

Bim Boijsen berättar att miljöberikningen är till för att stimulera djuren i deras miljö. Det kan vara en leksak, något att gnaga på eller något annat man tillför i miljön för att den ska vara så dynamisk som möjlig. I det här fallet berikades bassängen alltså med tång.

– Tångbiten hittades i hennes svalg och den hade satt sig så olyckligt att den påverkade andningen, säger hon.

Under avveckling

Delfinverksamheten på Kolmården är under avveckling.

Sannolikt kvävdes delfinen av tången.

– Vi ser jätteallvarligt på det här. Berikningen är ju till för våra djurs välmående. Tången i fråga har tagits bort och vi har vidtagit andra åtgärder, bland annat har vi infört ökade kontroller av miljöberikningen, säger Bim Boijsen.

Delfinverksamheten på Kolmården är under avveckling. Beslutet fattades 2022 men det är oklart när den ska vara slutförd. Djurparken har tidigare fått kritik för att många av deras delfiner, särskilt ungar, har dött i förtid. I dagsläget finns elva delfiner kvar på Kolmårdens delfinarium.