Orbán: Skjut upp beslut om Ukraina

TT:s korrespondent

Publicerad 2023-12-05

Ungerns premiärminister Viktor Orbán tillsammans med EU:s rådsordförande Charles Michel vid ett toppmöte i Bryssel i våras. Arkivbild.

EU-länderna kommer inte kunna enas om att inleda medlemskapsförhandlingar med Ukraina vid nästa veckas toppmöte. Det anser i alla fall Ungerns premiärminister Viktor Orbán som i ett brev till rådsordförande Charles Michel nu uppmanar honom att ta bort den punkten från dagordningen.

Brevet är Orbáns andra till Michel på kort tid och upprepar önskemål om att först hålla en ”strategisk diskussion” om EU:s långsiktiga Ukraina-politik.

Den ungerske regeringschefen vill också skjuta upp toppmötets diskussion om en uppdaterad långtidsbudget, som domineras av mångmiljardstöd till just Ukraina.

Ungerns många nej inför toppmötet kopplas till landets önskemål om få loss EU-medel som hållits inne på grund av oro för korruption.

Flera EU-länder trycker samtidigt på för att få Orbán att ändra sig. Bland annat har ungraren bjudits in till Frankrike för en middag med president Emmanuel Macron på torsdag.

ANNONS