Därför kan Ukraina ha anfallit ryska flygbaserna: ”Logiskt”

Det senaste dygnet har explosioner på tre ryska flygbaser inne i Ryssland ägt rum.

Vem eller vad som orsakat explosionerna är i nuläget inte bekräftat, men att det skulle röra sig om ukrainska drönaranfall är inte osannolikt, menar experter.

– Det finns rättfärdiga skäl att anfalla de här målen för Ukraina. Det är logiskt, säger Ilmari Käihkö på Försvarshögskolan.

På måndagen kom uppgifter om explosioner på två ryska flygbaser. Båda djupt inne i landet – den enda vid flygfältet Engels-2 i Saratov och den andra i staden Ryazan, drygt 20 mil söder om Moskva. På tisdagsmorgonen kom uppgifter om ytterligare en explosion vid en flygbas, denna gång i ryska Kursk-regionen.

Enligt källor till New York Times utfördes åtminstone ett av angreppen med hjälp av ukrainska specialstyrkor, som ska ha styrt drönarna mot målet, nära basen. Ukraina har inte kommenterat explosionerna. Enligt ryska försvarsministeriet är det ukrainska drönare som skjutits ner.

Ilmari Käihkö, universitetslektor i krigsvetenskap.
Ilmari Käihkö, universitetslektor i krigsvetenskap.

Enligt svenska experter är det inte osannolikt att Ukraina kan ligga bakom angreppen. Det menar bland annat Ilmari Käihkö, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

– Det är ett problem för Ukraina att Ryssland slår mot deras infrastruktur, vilket är ett krigsbrott enligt Ukraina. Ukraina kan inte svara på samma sätt mot Ryssland, säger han.

Att i stället direkt gå på problemet, alltså de flygbaser där Ryssland förvarar sina bombplan som de använt för att bomba den ukrainska infrastrukturen, är således legitima mål för Ukraina som följer krigets lagar, menar Ilmari Käihkö.

– Det finns alltså rättfärdiga skäl att anfalla de här målen för Ukraina. Det är logiskt.

Det är också ett sätt för Ukraina att påminna såväl Ryssland som omvärlden om att de kan vinna kriget.

– Återigen har Ukraina också genom detta lyckats överraska Ryssland och omvärlden om sin förmåga – att slå så djupt inne i Ryssland.

Ett ryskt Tu-95 bombplan, den typ av plan som ska ha varit på basen där explosionerna skedde.
Ett ryskt Tu-95 bombplan, den typ av plan som ska ha varit på basen där explosionerna skedde.

Förnedring för Ryssland

Det återstår att se hur stor effekt de misstänkta attackerna kan få för kriget.

Hittills har det kommit uppgifter om några få skadade bombplan. Men det har också förts fram kritik internt inom ryska militären för att man slarvar med förvaringen av dyra bombplan, att man parkerar dem utomhus utan hangar och bredvid ammunition.

På en av bilderna som spridits i sociala medier som sägs visa en av nedslagsplatserna för gårdagens explosioner, syns ett skadat bombplan med en odetonerad robot.

– Hade man träffat roboten hade skadan sannolikt blivit betydligt större. Man kan också tolka det som att planet antingen var på väg någonstans eller som att man har dåliga rutiner för hur man förvarar dessa plan, säger Ilmari Käihkö och fortsätter:

– Men oavsett hur det kommer påverka fortsatta angrepp mot ukrainsk infrastruktur så är det ytterligare en förnedring för Ryssland.

Händelserna väcker också frågor, menar han, om den ukrainska förmågan och eventuella möjligheter att utföra sådana attacker framåt.

– Det blir intressant att följa hur Ryssland kommer att svara, om de tonar ner händelserna eller om de använder dem för att eskalera kriget och på något sätt svara och visa att det här inte är okej.

Ett sätt för Ryssland skulle enligt Ilmari Käihkö kunna vara att slå mot ukrainska beslutsfattare, vilket man hittills låtit bli, efter de misslyckade försöken i början av kriget att avsätta Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Publisert:

LÄS VIDARE