Ny storstrejk lamslår engelsk sjukvård

TT

Publicerad 2023-02-06

Sjuksköterskor demonstrerar framför St Thomas Hospital i London. Tiotusentals sjuksköterskor gick under måndagen ut i strejk i England.

Tiotusentals sjuksköterskor och ambulanspersonal i England lade under måndagen ned arbetet i ännu en av de många strejker som de senaste månaderna har brutit ut i landet.

Dagens strejk benämns som ”den mest omfattande som drabbat vårdsektorn i landets historia” – och under kommande vecka planeras också fler strejker bland brittisk sjukvårdspersonal.

Måndagens protest är bara en i raden av de strejker som under de senaste månaderna har brutit ut i Storbritannien. Senast i fredags lade en halv miljon lokförare, statsanställda, lärare och tullpersonal på flera platser i landet ned arbetet – vilket ledde till att miljontals brittiska tågresenärer fick lägga om sina resplaner.

I centrum för den pågående tvisten ligger inflationen, som den senaste tiden har toppat över 11 procent i Storbritannien – den högsta nivån på fyra decennier. De anställda kräver att bli kompenserade för detta – vilket såväl arbetsgivarna som landets myndigheter hittills inte gått med på.