Kraftig polisnärvaro inför Navalnyjs begravning

Katri Artta Svarfvar/TT

Publicerad 2024-03-01

En lyftkran ställer ner kravallstaket utanför kyrkan i Moskva där begravningsceremonin för Aleksej Navalnyj hålls.

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj förs till sista vilan, två veckor efter hans död i en straffkoloni i Sibirien.

Navalnyjs änka är rädd för oroligheter i samband med begravningen. Kravallpolis och avspärrningar runt kyrkan kom på plats redan under torsdagen.

Julia Navalnaja sade i ett tal till EU-parlamentet i onsdags att hon befarar att polisen kommer att göra gripanden bland dem som vill ta farväl av hennes make.

Turerna efter Navalnyjs död har varit många. Först åtta dagar efter dödsbudet fick hans mamma hem kroppen, efter att ha avvisat myndigheternas krav på en begravning i hemlighet.

Tystnad från Putin

Några större sorgemanifestationer, som vid tidigare oppositionsledares begravningar, anses av bedömare osannolika på grund av den ökade repressionen i Ryssland.

Kreml tros helst vilja tysta ner Navalnyjs död och president Vladimir Putin har fortfarande inte ens kommenterat dödsfallet. Hundratals människor som velat hedra Navalnyj efter hans död har gripits runtom i landet.

– Det kommer säkert fram anhängare till Navalnyj som vill ansluta sig, och det finns bilder och rapporter om att polisen vidtagit olika åtgärder för att spärra av delar av Moskva – byggt upp kravallstaket och så vidare. Säkerligen kommer man att försöka förhindra större folkmassor från att bildas, säger Martin Kragh vid Utrikespolitiska institutet.

Hot mot likbilsförare

Polisen började under torsdagen bevaka Moskvastadsdelen Marjino där begravningsceremonin hålls, rapporterar Yle.

Gudstjänsten inleds klockan 14 lokal tid och Navalnyj begravs därefter på kyrkogården Borisovskoje. Enligt Navalnyjs advokat Ivan Zjdanov var den ursprungliga planen att hålla begravningen på torsdagen – samma dag som president Vladimir Putins tal till nationen. Men detta hindrades av myndigheterna, hävdar Zjdanov.

Under gårdagen uppgav Navalnyjs medarbetare att de har svårt att hitta en likbilschaufför villig att köra kroppen till kyrkan. Begravningsentreprenörer i Moskva har fått hotfulla samtal från ”okända personer” som varnat dem för att transportera Navalnyj, sade talespersonen Kira Jarmysj på X.

ANNONS