Dutertes kärlekssång till Trump

avMartin Schori

NYHETER

Rubriken ovan är ingen metafor.

När Donald Trump och Rodrigo Duterte träffades på en middag igår kväll greppade den hårdföre filippinske presidenten en mikrofon och framförde en sång för sin amerikanske kollega.

– Jag gjorde det på order från USA, hävdade Duterte efteråt.

1 av 2 | Foto: ROLEX DELA PENA / POOL

Donald Trump är inne i slutfasen på sin Asienresa.

Under gårdagen deltog Trump på en middag med 19 ledare i regionen, som hölls inför Asean-mötet som startar idag.

Det var då som Rodrigo Duterte greppade mikrofonen, och framförde kärlekssången ”Ikaw” (”du”), i duett med den lokala stjärnan Pilita Corrales.

”Du är ljuset i min värld, halva mitt hjärta”, lyder texten, enligt The Guardian.

– Damer och herrar, jag sjöng på order av USA:s befälhavare, sa Duterte efteråt, enligt tidningen.

Foto: POOL / TT NYHETSBYRÅN
Evenemanget öppnades med pompa och ståt, där bland annat en gruppbild togs av ledarna i toppmötets traditionella handslag, där händerna korsas framför kroppen. Trump verkade först förbryllad över hur det hela skulle gå till, men skrattade sedan och förstod hur det skulle göras.

Oavsett om sångstunden var beordrad eller inte så är Trump och Dutertes relation tveklöst full av kärlek. Medan omvärlden och människorättsorganisationer kritiserar Duterte för det brutala kriget mot droger har Trump hittills enbart haft lovord för sin kollega.

– Många länder har samma problem som ni, vi har alla det problemet, men vilket fantastiskt jobb du gör. Jag ville bara ringa och säga det, sa Trump när ledarna pratade i telefon i maj.

Dutertes drogkrig har dödat nästan 4 000 filippinier. Duterte har själv skrutit med att han mördat människor – och kallat kritikerna, inklusive Barack Obama och FN, för ”horungar”.

Detta visste du inte om Rodrigo Duterte 00:27
ARTIKELN HANDLAR OM

USA