Narkotikapolitik

Slaget om cannabisoljan – kan drivas till Högsta domstolen

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

I oktober gjordes tillslag mot leverantörer av cannabisolja men nu har tingsrätten i två fall beslutat att produkterna ska lämnas tillbaka.

Åklagarkammaren vill få till en vägledande dom som avgör om produkterna ska klassas som narkotika, menar Sargon De Basso som företräder företagen.

– Man har centralt har beslutat sig för att driva den här frågan till prejudikat, säger han till Aftonbladet.

Produkter baserade på CBD-olja

Hittills har det varit tillåtet att sälja cannabisolja, CBD-olja, som odlats enligt EU-regler enligt en vägledande dom från Högsta domstolen.

Men tidigare i höst skickade Läkemedelsverket ut brev till flera svenska företag som säljer produkterna om att de bryter mot läkemedelslagen.

Enligt Dagens Medicin grundar Läkemedelsverket sina bedömningar på att CBD-oljan innehåller en farmakologiskt aktivt substans och att produkterna säljs med medicinska påståenden, vilket man måste ha tillstånd från Läkemedelsverket för att göra.

”Inte mediciner”

CBD-olja innehåller låga halter av THC, den substans som finns i cannabis och ger psykoaktiva verkningar.

Som Aftonbladet rapporterat om har tillslag gjorts mot minst två av de svenska CBD-leverantörerna, något som förvånar dem själva eftersom de inte anser att de marknadsför sina produkter som mediciner.

Både Scandinavian Hemp och Nord Med Can menar att de inte marknadsför sina produkter så.

– Vi marknadsför oss inte som att det är medicinska produkter. Vårt fokus ligger på utbildning och upplysning om industrihampa och cannabis, sa Aydin Darchini till Aftonbladet efter polisens tillslag.

Båda företagen har fått rätt av tingsrätten men domen kan komma att överklagas av åklagare.

Vill få ett avgörande i Högsta domstolen

Läkemedelsverkets hållning är att de vill se en prövning i HD för att avgöra om olja tillverkad av industrihampa som innehåller THC är att anses som narkotika. Det är också något de skriver i ett yttrande i det aktuella överklagandet från Scandinavian Hemp.

”En möjlighet som står till bud för att få ett svar är att åstadkomma en prövning i HD, företrädesvis ärenden där olja finns i beslag”, skriver myndigheten.

Kammaråklagare Jenny Karlsson driver åtalen. Hon vill inte lämna något besked om hon kommer att överklaga tingsrättens beslut att återlämna oljorna till företagen förrän tiden överklagande löper ut.

”Beslutet har ännu inte överklagats. Jag kommer troligen att fatta beslut i frågan under nästa vecka”, meddelar Jenny Karlsson i ett mejl till Aftonbladet.

Så länge rättsprocessen pågår får de inte tillbaka sina produkter. Advokat Sargon de Basso företräder företagen.
– Åklagarmyndigheten har centralt beslutat sig för att driva den här frågan till prejudikat. Sen vet jag inte om strategin är att de kommer överklaga beslagsförhandlingen eller om de kommer driva det senare vid rättegången vid att få det narkotikaklassat. Initialt har man sagt att ska överklaga beslagsbesluten.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Stort tillslag av polisen: ”De tog rubb och stubb”

ÄMNEN I ARTIKELN

Narkotikapolitik

Narkotikabrott

Läkemedelsverket