Terrorexperten: ”Viktigt att sätta hotet i proportion”

avJosefin Silverberg

NYHETER

Säpo och den öppna polisen tar ofta emot hot om misstänkta terrordåd och dagens misstänkta hot är inget undantag.

Ungefär varannan dag får Säpo vetskap om misstänkta terrorhot.

Enskilda händelser förändrar inte terrorhotsnivån som i dagsläget ligger på en trea av en femgradig skala.

– Det kommer in både hot och underrättelsematerial rutinmässigt, jag tycker det är viktigt att att man sätter proportion på det hela, säger Hans Brun, verksam vid Försvarshögskolan.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Hans Brun.

Vet du mer? Kontakta Aftonbladet

Många är oroliga för det terrorhot mot centrala Stockholm som enligt Aftonbladets källor spridits i sociala medier. Enligt polisen är det privatpersoner som hört av sig om och berättat att de sett hotet.

”Denna typ av hot är vanligt förekommande och Säkerhetspolisen bedömer inte att terrorhotnivån i Sverige har förändrats. Polismyndigheten samverkar nära med Säkerhetspolisen och arbetar enligt fastlagda rutiner” skriver polisen i ett pressmeddelande.

”Kommer in hot kontinuerligt”

– Vi får in över 6 000 underrättelser varje månad, och det kommer kontinuerligt in allvarliga hot som vi arbetar med att förhindra och avvärja. Ungefär varannan dag får vi kännedom om attentatsavsikter mot Sverige, säger Sofia Hellqvist på Säpos pressjour till Aftonbladet.

Även Hans Brun, terrorexpert och verksam vid Försvarshögskolan menar att detta kan handla om ett rutinärende om underrättelseinformation.

– Jag skulle ligga lågt med rapporteringen. Det kommer in dels hot, dels underrättelseunderlag till den öppna polisen och säkerhetspolisen ganska rutinmässigt. Det måste myndigheterna förhålla sig till och ta ställning till, säger han till Aftonbladet.

”Ligger i sakens natur”

Att det sprids på sociala medier är naturligt berättar Brun.

– Jag känner till att det sprids på sociala medier. Det ligger lite i den här sakens natur att den här typen av information får väldigt mycket uppmärksamhet. Jag tycker att det är viktigt att man sätter proportion på det hela, säger Hans Brun.

– Om man känner oro tycker jag att det är viktigt att man förlitar sig på de uppgifter som är verifierade, fortsätter han.

DIREKTRAPPORTERING: SENASTE NYTT OM HOTET

ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Hans Brun

Säpo

Stockholm