Efter kall maj – försommarvärme till helgen

avAdam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Maj har varit kallare än normalt i hela landet.

Men södra Sverige får en glimt av sommar i helgen – medan molntäcket ligger tjockt över landets norra delar.

– Vi har haft en väldigt kall luftmassa över hela landet, nu kommer det in lite varmare och fuktigare luft från kontinenten, säger meteorologen Ian Engblom.

Efter en värmechock i påsk, och att sommaren enligt meteorologernas kriterier inträdde redan i april, slog kylan tillbaka.

– Maj månad har varit kallare än normalt. Senast det var en enskild dag med lite varmare temperaturer var 1 maj. Sedan har det med små undantag varit kallare normalt i hela Sverige sedan dess, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

”Goda solchanser”

Men till helgen drar varmare och fuktigare luft in över landet söderifrån.

– Nu kommer det in lite varmare och fuktigare luft för Götalands del, i alla fall under lördagen finns det ganska goda solchanser. Sedan blir det lite mer blandat i Svealand. Men det finns chans på dryga 15 grader, i alla fall på en del håll under lördagen, säger Ian Engblom.

Regn i norra Norrland

I Norrland lär solen dock lysa med sin frånvaro, med regn och snö under söndagen.

– Det är om det möjligen skulle spricka upp lördag förmiddag i Västerbotten, men det är ganska osäkert. Under söndagen kommer vi ha ett ganska djupt lågtryck med centrum över Finland, och mycket av det kommer dra in över norra Norrland där det blir ganska mkt regn. Uppåt fjällen är det lite kallare så när regnet når dit kan det bli påfyllning av snö, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

”Ingen supervärme på gång”

Efter helgen ser det ut att bli ganska normalt majväder.

– Det är ingen supervärme på gång längre fram, men det ser heller inte ut att vara en återgång till kylan. De kommande 7 - 10 dagarna är det är inget som sticker ut jättemycket temperaturmässigt, utan trendar åt normala temperaturer för årstiden, säger Ian Engblom.

5 ovanliga väderfenomen i molnen 00:36
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Foreca