Trumps hot mot Iran: ”52 platser utvalda”

avHans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Iran har lovat att hämnas lönnmordet på Qassem Soleimani.

Nu hotar Donald Trump med att 52 iranska mål har valts ut av USA.

”De kommer att attackeras väldigt hårt och väldigt snabbt”, skriver han på Twitter.

Redan några timmar efter att toppgeneralen Qassem Soleimani dödades i en amerikansk robotattack vid Bagdads internationella flygplats gick Iran ut och lovade hämnd.

Sent på fredagen pekade den iranske generalen Gholamali Abuhamzeh särskilt ut amerikanska krigsfartyg i det för oljetrafiken viktiga Hormuzsundet som möjliga mål för vedergällning. Men hotet stannade inte där.

– Vi har ungefär 35 amerikanska mål i regionen såväl som i Tel Aviv inom räckhåll, sa han i ett uttalande via den iranska nyhetsbyrån Tasnim, uppger Haaretz.

Trump pekar ut mål i versaler

Donald Trump svarade sent på lördagskvällen, svensk tid, med att peka ut ännu fler iranska mål. Han twittrade att USA har valt ut 52 platser som kommer att angripas om Iran slår till mot amerikaner:

”Låt detta fungera som en VARNING att om Iran attackerar några amerikaner, eller amerikanska tillgångar, så har vi valt ut 52 iranska mål (motsvarande de 52 amerikaner som togs som gisslan av Iran för många år sedan).”

Trump syftar på gisslankrisen på USA:s ambassad i Teheran i samband med iranska revolutionen 1979. 52 amerikaner hölls då som gisslan i 444 dagar mellan november 1979 och januari 1981.

Vissa av de 52 utvalda målen är enligt Trump på ”väldigt hög nivå” och ”viktiga för Iran och den iranska kulturen”.

”Dessa mål, och Iran i stort, KOMMER ATT ATTACKERAS VÄLDIGT SNABBT OCH VÄLDIGT HÅRT. USA vill inte ha några mer hot!”, twittrar Trump.

1 av 4 | Foto: Iraqi Prime Minister Press Office
Bilvraket efter USA:s robotattack mot iranska militärtoppen Qassem Soleimani.

”Iran enbart problem”

I sin serie av tre tweets försvarar Trump återigen attacken på Qassem Soleimani.

”Iran talar djärvt om att slå till mot särskilda amerikanska mål som hämnd för att vi befriade världen från deras terroristledare som just hade dödat en amerikan och skadat många andra svårt, för att inte nämna alla människor han dödat under sin livstid, inklusive hundratals iranska demonstranter nyligen. Han hade redan attackerat vår ambassad och förberedde nya angrepp på andra ställen. Iran har varit enbart problem i många år”.

USA-sida hackad med Iran-budskap

Någon timme efter Trumps tweets hackades en hemsida tillhörande USA:s regering. Besökarna hos myndigheten FDLP (Federal depository library program) möttes av texten “Detta är ett meddelande från Islamska republiken Iran”. Hackarna hade även lagt in en bild på Donald Trump som träffas av en knytnäve och blöder från munnen, uppger BNO News.

Vem som ligger bakom är oklart, men enligt BNO har amerikanska tjänstemän varnat för iranska cyberattacker efter Qassem Soleimanis död.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM