176 döda i flygkrasch i Iran

Löfven om Irankraschen: Kräver fullständig insyn

Av: 

Ebba Thornéus

Anette Holmqvist

NYHETER

Mycket tyder på att Iran sköt ner det ukrainska flygplanet.

Det menar Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som pratat med statsminister Stefan Löfven (S) om de ”mycket allvarliga uppgifterna”.

– De drabbade länderna behöver ges fullständig insyn i utredningen, skriver statsministern i en kommentar.

Kanada fick på torsdagen uppgifter från flera håll som tyder på att Iran sköt ned det flygplan som kraschade utanför Teheran på onsdagen.

Iran förnekar misstankarna men Kanada säger sig ha bevis för att de stämmer.

– Det kan ha varit av misstag, säger premiärminister Justin Trudeau.

Stefan Löfven, Sveriges statsminister.

Fullständig insyn i utredningen

Statsminister Stefan Löfven (S) var på torsdagskvällen i kontakt med Kanadas premiärminister Justin Trudeau med anledning av ”de mycket allvarliga uppgifterna”.

”Vi var överens om att dessa uppgifter ytterligare ökar behovet av en skyndsam, fullständig och transparent utredning. Vi var också överens om att de drabbade länderna behöver ha möjlighet att bidra med nationell expertis samt ges fullständig insyn i utredningen”, skriver Löfven i en kommentar till Aftonbladet.

Nära samarbete med Ukraina

Vidare tillägger han att man även kommit överrens om att ”hålla en nära och löpande kontakt med övriga drabbade länder".

Löfven har också talat med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj och bestämt att upprätta ett nära samarbete tillsammans i utredningen.

Avslutningsvis hedrar Löfven offren:

”Mina tankar går till offren och deras familjer.”

Linde: Väldigt allvarligt

Även Sveriges utrikesminister, Ann Linde, kommenterade misstankarna om nedskjutningen i SVT:s ”Morgonstudion” på fredagsmorgonen.

– Det är väldigt allvarliga uppgifter och det visar på behovet av att det blir en transparent och genomgripande utredning.

Vidare säger hon att Sverige är villiga att bistå i utredningen ”så gott vi kan”.

På frågan varför UD nu avråder från icke nödvändiga resor till hela Iran svarar utrikesministern att situationen har blivit ännu mer spänd.

– Situationen just nu är både svårbedömd och farlig.

Oklara omständigheter

Boeing 737-planet med 176 personer ombord var på väg från Teherans internationella flygplats till Kiev i Ukraina när det plötsligt störtade.

Inledningsvis uppgav Iran att ett mekaniskt fel låg bakom kraschen, men då haveriet inträffade bara timmar efter att landet avfyrat ballistiska robotar mot militärbaser med amerikanska styrkor i Irak väcktes misstankar om att planet skjutits ner eller utsatts för ett attentat.

PODD Sköt Iran ner det kraschade flygplanet?

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily går vi igenom de nya uppgifterna om planet som störtade utanför Teheran i Iran. Kan Iran ha skjutit ner planet - har man i så fall gjort det medvetet eller av misstag - och hur påverkar det egentligen konflikten mellan USA och Iran. Gäst i avsnittet är Wolfgang Hansson.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

176 döda i flygkrasch i Iran

LÄS VIDARE

”Det var troligen ingen missil”

ÄMNEN I ARTIKELN

176 döda i flygkrasch i Iran

Stefan Löfven

Justin Trudeau

Iran

AB Voice