Fritt fram för Sverigeresor – nu lyfts restriktionerna

Chatta: Vart vill du åka på Sverigesemester?

Av: Sara Milstead

Publicerad:
Uppdaterad:

Äntligen!

Från och med i dag kan ressugna, symtomfria svenskar röra sig fritt i Sverige.

– Ser vi en utveckling med en ökad smittspridning får vi förstås ta ställning till åtgärder, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Laddar Live Upplevelse

Många svenskar hade nog dystert skruvat ner förhoppningarna om inrikes semesterresor i sommar. Men 4 juni kom det positiva beskedet från Folkhälsomyndigheten: Från och med 13 juni finns inte längre någon avrådan från "icke nödvändiga" resor inom landet.

Detta dock med brasklappen att du är symtomfri och följer Folkhälsomyndighetens råd. Att hålla god distans på krogar, stränder och i andra situationer där människor trängs gäller fortfarande.

– Det viktigaste att tänka på nu är att de grundläggande råden ligger fast. Skillnaden nu är att vi öppnar för att man kan resa mer, men då är det viktigt att man reser på att ansvarsfullt sätt, ser till att man inte tar risker, inte skapar för mycket nya kontakter, inte kommer för nära folk eller besöker sina äldre på ett sätt som skapar smittspridning, säger Anders Tegnell

Beskedet har redan gett en skjuts åt resandet med såväl tåg som färja.

SJ har noterat en ökad efterfrågan på biljetter sedan förra veckan. Från och med 22 juni ökar SJ antalet resor gradvis fram till början av juli för att slutligen landa på omkring 70 procent av normal trafik under resten av sommaren.

De senaste månaderna har SJ begränsat utbuden på biljetter på snabbtågen och restriktionerna väntas fortsätta juni månad ut.

Publicerad:

LÄS VIDARE