Stor spridningsrisk i Stockholm – folk uppmanas stanna hemma

Det finns numera samhällsspridning av coronaviruset i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Värst är det i Stockholm, där människor som kan jobba hemma uppmanas att göra det.

Äldre avråds från att gå och handla - och deras släktingar från att besöka dem.

Antalet bekräftade fall av coronaviruset har passerat 1 000. För första gången konstaterar nu Folkhälsomyndigheten att det finns en samhällspridning i landet.

Tydligast är utvecklingen i Stockholm, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Nu är läget att jobba hemma. Framförallt i Stockholmsregionen. De som kan jobba hemma bör göra det i fortsättningen, var budskapet på myndighetens presskonferens.

”Hälsa inte på äldre släktingar”

Han lyfte även fram betydelsen av att skydda de äldre.

– Det här med de äldre är jätteviktigt. Har du symtom: hälsa inte på äldre släktingar.

På en fråga om äldre bör lämna hemmet för att handla mat svarade Tegnell:

– Nej det är dags att vi som samhälle hittar bättre lösningar på det. Det är bra för dem, för dig, och för sjukvården. Det kan vara tråkigt för dem att vara instängda, men vinsterna kommer vara påtagliga.

Efter pressträffen utvecklade han frågan kring de äldre i en intervju med Aftonbladet

– Jag tror att man kan göra det här väldigt mycket på frivillig väg. Då får man folk som förstår varför de måste stanna inne och då kommer de följa det när man informerar dem väl.

Hur ska man tänka om man har äldre anhöriga?

– Framför allt i Stockholm befinner vi oss i en period där jag tycker att man ska tänka efter väldigt ordentligt innan man ska hälsa på sina anhöriga. Det kan finnas situationer när det kan kännas väldigt nödvändigt, då måste man förstås få göra det. Men undvik det, och undvik att ta med era snuviga barn dit, det är rimligt.

Han uppmanar människor att hjälpa sina äldre anhöriga så gott det går. Det kan handla om att handla mat till dem och att ringa dem ofta.

Svårt att bedöma hur länge

Tegnell var tydlig med att även de som inte själva har några symptom ska undvika att träffa sina äldre anhöriga.

Samtidigt berättade han att Folkhälsomyndigheten tillsammans med Skolverket tagit fram ett dokument kring hur skolorna kan agera för att minska spridningen. Det är fortfarande inte aktuellt att stänga alla skolor.

– Man behöver till exempel inte ha stora samlingar på morgonen längre så att många elever kommer dit samtidigt. Eleverna kanske inte behöva sitta i rum på rasterna utan kan gå ut på skolgården. Det skulle kunna spela rätt stor roll för smittspridningen. 

Hur länge kommer allt det här att hålla på?

– Det är jättesvårt att veta. Britterna pratar om en isoleringsperiod av äldre på fyra månader. Vi har sett att kurvorna i Italien kanske börjar gå ned nu efter 1-2 månader. I Kina tog det 3-4 månader. Vi pratar antagligen om ett par månader framåt, då når vi dessutom sommaren och då är vi rätt säkra på att vi kommer ha mindre spridning av viruset.

Anders Tegnell under presskonferensen.
Anders Tegnell under presskonferensen.
 • Amanda Hällsten

  Europa har nu passerat mer än två miljoner coronadödsfall, rapporterar AFP med hänvisning till WHO.

 • Amanda Hällsten

  Katedralen Washington National Cathedral i USA:s huvudstad ringde sina klockor 1 000 gånger på måndagen. Varje klockslag representerade 1 000 liv som förlorats till covid-19 i USA.

  – I dag har vi nått en tragisk milstolpe i vårt land. En miljon människor har avlidit som en följd av covid-19, sade katedralens domprost Randolph Marshall Hollerith innan klockorna slutade ringa.

  USA har de senaste veckorna sett en uppgång i antalet nya smittofall. Antalet döda med koppling till pandemin har dock sjunkit de senaste månaderna.

  Katedralens klockor har tidigare ringt när olika symboliska milstolpar nåtts under pandemin, bland annat i september 2020 när landet nådde 200 000 dödsfall. (TT)

 • Carl Ageman

  5 280 nya fall av covid-19 har rapporterats  från Kina. Det är det högsta dagliga antalet smittade sen pandemin började, uppger AFP. Elva städer har satts i ”lockdown” vilket innebär att 30 miljoner människor isoleras. Värst drabbad är provinsen Jilin, i nordöstra Kina.

  Även Shanghai har spärrat av vissa områden av staden i ett led av landets nolltolerans mot spridningen av covid-19.

 • Nivette Dawod

  Världshälsoorganisationen (WHO) fasar för att kriget i Ukraina kan förvärra den pågående coronapandemin i landet, rapporterar CNN.

  Även om antalet fall i landet är lägre jämfört med veckan innan finns det fortfarande en risk för att människor kan drabbas av svår covid-19 och avlida med sjukdomen, eftersom vaccinationstalen är låga i Ukraina.

  Dessutom har över två miljoner människor flytt till grannländer där vaccinationstäckningen också är låg.

  Andelen vaccinerade i Ukraina ligger omkring 34 procent. I grannlandet Moldavien, som tagit emot över 100 000 ukrainare, är andelen vaccinerade omkring 29 procent. Både talen kommer från Our World in Data.

  – Tyvärr tar det här viruset de chanser det kan för att fortsätta sprida sig, sa Maria Van Kerkhove, WHO:s tekniska chef för covid-19-frågor, vid en pressträff i onsdags, enligt CNN.

 • Adam Westin

  Denna vecka är den nationella vaccinationsveckan. Regeringen, SKR, Folkhälsomyndigheten och fler aktörer kommer försöka nå ut med budskap om nyttan med vaccination, främst till de cirka en miljon människor som inte tagit sin första dos.

  Socialminister Lena Hallengren kommer exempelvis att besöka Blekinge integrations- och utbildningscenter klockan 9.30 nu på förmiddagen.

  Läs mer här.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE