Lungsjuka Nova, 6: Tvätta dina händer

”För Nova handlar det om liv och död”

Av: Claes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är viktigare än någonsin att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten. Inte minst för att skydda de som tillhör riskgrupperna.

– Tänk på oss som är extra känsliga, säger lungsjuka Nova, 6.

Det finns en hel del råd att följa för att minimera spridningen av coronaviruset. Stanna hemma vid minsta lilla symtom, besök inte äldre och undvik att ta dig i ansiktet. Det är bara några av rekommendationerna.

Nu påminner lungsjuka Nova, 6, om vikten av att tvätta händerna.

– Det är viktigt att tänka på sin handhygien och tvätta händerna ofta. När man har bajsat och kissat, och när man har rört saker utomhus. Det är viktigt att tvätta i 30 sekunder, säger hon i en video som organisationen Min Stora Dag har publicerat.

Nova, 6, visar hur man tvättar händerna ordentligt.
Foto: Min Stora Dag
Nova, 6, visar hur man tvättar händerna ordentligt.

”Handlar om liv och död”

Eftersom Nova själv tillhör en riskgrupp stannar hon hemma. Hennes mamma, Caroline, hoppas att de som känner sig sjuka också gör det.

– Vi är endast i trädgården för att få frisk luft när det är plusgrader. Annars håller vi oss inomhus. Nu är det verkligen superviktigt att man stannar hemma om man känner sig det minsta sjuk. Att vid minsta symtom på sjukdom tar det på största allvar och hålla sig isolerad. För Nova handlar det om liv och död. Och det finns många barn och vuxna precis som Nova som har dåliga lungor eller är sjuka på annat sätt. Nu får vi alla gå ihop och göra vårt allra bästa för att stoppa smittan, säger hon i ett pressmeddelande.

En bra tumregel är att sjunga ”Blinka lilla stjärna” medan du tvålar in händerna. Se till att få med tummarna, handflatorna och baksidan av händerna.

Publicerad:

LÄS VIDARE