Första coronafallen upptäckta i Värmland

Folkhälsomyndigheten testar sjuka i lunginflammation: ”Ett bredare nät”

Av: Adam Westin, Hanna Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Två personer vårdas på sjukhus i Karlstad efter att ha fått covid-19.

De har blivit sjuka efter en resa i norra Italien.

Elever och lärare hålls hemma efter att ha åkt samma buss hem från skidsemestern.

Värmlands första fall är två personer i 50-årsåldern i samma familj. De blev sjuka efter att ha kommit hem från en resa i norra Italien.

– Personerna har lindriga symtom och är kvar på infektionskliniken för observation. De mår efter omständigheterna väl, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Elever hålls hemma

Detta är de första fallen i Region Värmland, där smittspårning nu pågår.

Karlstad kommun meddelar att ett knappt tiotal elever, samt någon enstaka lärare, hålls hemma. De har åkt buss hem från sportlovsresan tillsammans med de smittade personerna.

– Vi har inte fått information om att varken elever eller lärare misstänks ha någon smitta, säger Maria Kjällström, skoldirektör i Karlstad kommun.

Vissa av personerna har varit i skolan, innan det i dag meddelades att de ska hålla sig hemma. De hör till olika skolor.

Är ni oroliga att elever eller lärare smittats på skolorna?

– Nej, vi är trygga med att man dels har hög uppmärksamhet själv, och väljer att vara hemma om det finns minsta risk. Vi vet att vissa tagit eget initiativ till det. Sedan är ”smittskydd” en kraftfull instans som direkt startar smittspårning och följer upp fallen. Däremot ser vi att det finns en hel del oro i samhället och bland föräldrar, och därför gick vi ut med den här informationen, säger skoldirektör Maria Kjällström.

Nya grupper kommer testas

Under onsdagen tillkom även ett nytt fall i Skåne och två i Göteborgsområdet. Alla har blivit sjuka efter resor, ett av fallen i Göteborg har vistats i Iran och övriga i norra Italien. Hittills har 35 personer i Sverige rapporteras ha fått smittats av coronaviruset.

Hädanefter kommer det informeras om nya coronafall i Sverige vid ett samlat tillfälle per dag, meddelar Folkhälsomyndigheten på en presskonferens.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger också att nya grupper av personer kommer testas för det nya coronaviruset. Cirka 1 500 personer har testats hittills.

– Vi testar väldigt mycket just nu och hittar också fall. Så det verkar som att det här fungerar väldigt bra. Men det kan förstås finnas risk att vissa glider förbi, så därför slänger vi ut ytterligare ett ”nät”, genom att testa lite andra grupper. Bland annat personer med väldigt svår lunginflammation, där man inte hittar någon annan orsak, säger Anders Tegnell.

Helena Gisslén, sektionsledare, visar hur det går till vid provtagning för coronaviruset i tältet utanför infektionskliniken Östra sjukhuset Sahlgrenska.
Foto: TT
Helena Gisslén, sektionsledare, visar hur det går till vid provtagning för coronaviruset i tältet utanför infektionskliniken Östra sjukhuset Sahlgrenska.

PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utvecklas till en pandemi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE