Krisläge för Sveriges turism

Forskaren: Potentiellt förödande, till och med nattsvart

Turistnäringen blöder pengar.
Hotell står tomma och konferenser ställs in.
Människor varslas.
– Det är en akut, mycket svår situation vi är i, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

Det finns inte många glädjescener inom den svenska ekonomin just nu.
Allra minst inom turistnäringen, där läget beskrivs som nattsvart.

I går kunde Aftonbladet berätta att hotellmagnaten Petter Stordalen förbereder ett storvarsel. I dag kom uppgifter om att Stureplansgruppen kan gå samma öde till mötes.

Varslen kommer att avlösa varandra den närmaste tiden, fruktar Jonas Siljhammar, vd på besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita.

– Det riktiga slaget kom i onsdags, när mötesförbudet om 500 personer kom. Det har vi största respekt för, vill jag säga, men effekten av det blir så extremt drastiskt.

Vill se stöd från staten

Hotellbeläggningen är ned 40 procent i Stockholm just nu och antal konferensgäster sjönk under måndag till onsdag den här veckan jämfört med motsvarande dagar förra året med 64 procent, enligt Visita.

Några konkreta summor är för tidigt att prata om. Men små kommer kostnaderna åtminstone inte bli.

– Det beror på hur länge det pågår och vilket stöd som näringen får. Det här extraordinära, med förbud på stora möten, måste komma med nån typ av stöd till de drabbade företagen.

Med stöd menar Siljhammar från regeringshåll. Annars kommer det drabba enskilda näringsidkare hårt, är han rädd.

– Vi är redan en lågmarginalbransch med ett högt kostnadsläge. Att nu få det här... det finns de som aldrig kommer att hämta sig.

Jonas Siljhammar, vd på Visita, vill se ekonomiskt stöd från regeringshåll.
Jonas Siljhammar, vd på Visita, vill se ekonomiskt stöd från regeringshåll.

Har ni lagt fram några krav till regeringen?

– Vi hade ett bra samtal i går och jag hoppas vi kan ha fortsatt bra diskussioner i närtid. Just nu är det mycket att svara på frågor och stötta medlemmar, samtidigt som vi för en dialog med politiker och vår fackliga motpart, för att se vad vi kan göra för att förenkla allting.

”Det blir massuppsägningar annars”

Att det blir fler varsel och på sikt konkurser inom turismnäringen går inte att utesluta.

– Det är lite för tidigt att säga, men det är klart det kommer att komma. Det är en sak att bromsa ner sin verksamhet, men hotellen som är drabbade står fast med sina fasta kostnader, hyra och personal. Då blir det dyrt.

– Det vi skulle behöva var om det fanns någon form av permitteringssystem där staten skulle ta kostnaderna för de anställda som måste pausas tillfälligt. Det blir massuppsägningar annars, och det är ingen som gagnas av det.

Forskaren: Förödande

Enligt turism- och evenemangsforskaren Robert Pettersson från forskningsinstitutet ETOUR i Östersund, är det svårt att räkna på vilka fasta kostnader den här krisen kommer att medföra den svenska turismen. Han säger:

– De allra flesta evenemang arrangeras av små aktörer, små bolag eller föreningar utan stora marginaler. Så rent ekonomiskt är det här potentiellt förödande, till och med nattsvart, för enskilda arrangörer.

Riksbanken gick under fredagen ut med att de ska kompensera bolag som krisar i kölvattnet av coronakrisen, med upp till 500 miljarder kronor totalt.

– Nu pratar man även i Riksdagen om kompensation för ekonomiska avbräck. Vi får se hur det här tar vägen, hur det ska värderas. Vid sidan av det här finns det stora sociala värden som riskerar att gå förlorade, säger Robert Pettersson.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln