Polisen: Vi har neutraliserat grupper som tillverkar bomber

Har hittat 39 vapen – söker det som dödade 15-åring

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Polisen har slagit till mot två grupperingar som ligger bakom tillverkning av bomber i Sverige.

Detta meddelade polisen under en pressträff i Malmö under morgonen.

Som en del i operation Rimfrost har polisen gjort flera insatser för att stoppa sprängningar i Sverige.

Under fredagsmorgonen meddelade polisen att man har sprängt två olika grupper som tillverkar sprängmedel och förser grovt kriminella med bomber i olika delar av Sverige.

– Vi har neutraliserat två grupperingar söder om Stockholm. Det pågår fortfarande förundersökning i ärendena så jag kan inte vara så detaljerad, säger Stefan Hector, kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen Rimfrost.

Polisen höll pressträff om operation Rimfrost.
Foto: KRISTER HANSSON
Polisen höll pressträff om operation Rimfrost.

Gripandena har skett under december och januari. Grupperna har varit lokaliserade till söder om Stockholm – men Stefan Hector vill inte säga i vilka kommuner.

Misstanken är att de två grupperingarna har levererat bomber till grovt kriminella runt om i Sverige.

– Vi kan se likheter med de sprängmedel som finns i andra delar av Sverige, säger Hector.

Använder kommersiella sprängmedel

Han vill inte uttala sig om vilken typ av sprängmedel grupperna har använt för tillverkning av bomber men säger – i nästa andetag – att det generellt ofta rör sig om kommersiella sprängmedel från exempelvis markarbeten.

Dessutom har polisen gripit 12 personer under veckans stora polisrazzia i Malmö. Insatsen hette Hagelstorm och är en del av operation Rimfrost. En 19-åring är anhållen.

– De gripna är misstänkta för bland annat narkotikabrott, ringa narkotikabrott och vapenbrott, säger Nico Miselli, operationsledare för Rimfrost i region Syd.

Under aktionen kunde Malmöborna se ett mycket stort antal polisbilar rulla genom Malmö. Enligt Nico Miselli rörde det sig omkring 200 poliser. De gick in i 729 fastigheter i tre stadsdelar – Rosengård, Nydala/Hermodsdal och Kroksbäck. Polisen valde fastigheter utifrån information om kriminella i området som man kartlagt under lång tid. Resultatet blev bland annat beslag av 39 vapen och 1 kilo sprängdeg.

Letar efter mordvapen

Operation Rimfrost startade som en reaktion på det brutala mordet på 15-årige pojken Jaffar som sköts ihjäl utanför en pizzeria i november.

Förhoppningen är att ett av vapnen som polisen hittade i veckan har koppling till mordet på Jaffar. Eller någon annan dödskjutning i Malmö.

– Vapnen går på forensisk undersökning för att söka efter dna och fingeravtryck. Man provskjuter också dem för att jämföra dem ballistiskt med det dödliga våldet som har varit, säger Nico Miselli, operationsledare för Rimfrost i region Syd.

Ni kan alltså ha hittat mordvapnet som dödade Jaffar?

– Ja, det kan vara så. Vi vet att mordvapen går runt, att man säljer dem mellan kriminella grupperingar och att man gömmer undan dem för att använda dem fler gånger.

PODD Varför ökar sprängningarna i Sverige?

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Oisín Cantwell om den senaste tidens sprängningar i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE