Esmeralda, 3, död

Polis larmades till 3-åriga flickan i julas – nu är hon död

Biologiska föräldrarna häktade

Av: 

John Granlund

NYHETER

Polisen fick larm om den 3-åriga flickan i Norrköping redan i julhelgen.

Två gånger var polisen och socialtjänsten på plats – men flickan fick ändå vara kvar i lägenheten.

Nu är hon död och hennes biologiska föräldrar sitter häktade.

Flickan var bara några dagar gammal när hon omhändertogs av socialtjänsten 2016. Hon befann sig enligt socialtjänsten i en turbulent situation där mamman hade problem med droger och sitt psykiska mående och pappan häktades kort efter födseln misstänkt för grovt vapenbrott.

Spädbarnet flyttades till ett jourhem direkt efter BB och växte sedan upp i ett familjehem.

“Hon ser familjen som hennes”, sa flickans juridiska företrädare om fosterfamiljen i en senare rättsprocess.

Flickans föräldrar misstänks vara inblandade i hennes död.

Gick emot socialtjänsten

Men inför flickans tvåårsdag tog de biologiska föräldrarna plötsligt strid för flickan.

Kammarrätten körde över socialtjänsten som ansåg att de biologiska föräldrarna var olämpliga – och flickan flyttades i 2,5-årsåldern till sina biologiska föräldrar som hon inte sett sedan hon fötts.

I torsdags larmades polisen till föräldrarnas bostad.

När patrullen kom in i lägenheten upptäckte de att 3-åringen låg död i ett av lägenhetens rum. Enligt uppgifter till Aftonbladet hade hon legat där en tid – utan att föräldrarna slagit larm.

De biologiska föräldrarna greps och häktades i söndags på sannolika skäl misstänkta för grovt vållande till annans död. Polisen misstänker dem dessutom för brott mot griftefriden.

När flickan hittades död var det dock inte första gången polisen kallats till adressen.

Aftonbladet kan nu berätta att polisen fick larm om flickans säkerhet redan under julen. På juldagskvällen besökte en polispatrull och personal från socialtjänsten adressen men släpptes inte in av föräldrarna.

Polis larmades

Polis och socialtjänst ska ha nöjt sig med föräldrarnas nej på juldagen, enligt uppgifter till Aftonbladet. I stället valde man att återkomma dagen efter, på annandagen, och släpptes då in i lägenheten.

– Vi har biträtt socialtjänsten i ett ärende på den adressen den 25 och 26 december, säger Åsa Willsund, presstalesperson på polisen i region Öst.

Chefsåklagare Torsten Angervåg vill inte uttala sig om besöken.

– Utredningsläget är sådant just nu att vi inte kan lämna några kommentarer, säger han.

Inom socialtjänsten i Norrköping önskar man nu en bred genomlysning av hur samtliga involverade rättsinstanser och myndigheter skött fallet.

– Jag tänker att alla myndigheter som varit en del av det här har ett intresse av att kunna se om man kunde ha gjort något annat. Då skulle vi ju lära oss något inför framtiden, säger Yvonne Thilander, socialdirektör i Norrköpings kommun.

Polisen hittade flickan död hemma hos föräldrarna.

Fick inte prövningstillstånd

Hon vill inte kommentera hur socialtjänsten ser på att man 2018 blev överkörd av kammarrätten i Jönköping som beslutade att flickan skulle lämna sin uppväxtfamilj och förflyttas till sina biologiska föräldrar, de som nu misstänks ha vållat hennes död.

– Jag kan bara konstatera att vi sökte och inte fick prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen, säger Yvonne Thilander.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt kammarrättens ordförande som tog beslutet att flytta flickan till de i dag häktade föräldrarna. Men hon har inte gått att nå.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

OISÍN CANTWELL: Kanske hade flickan i Norrköping levt om politikerna lyssnat

ÄMNEN I ARTIKELN

Esmeralda, 3, död

Norrköping

Brott

Socialtjänsten

Kammarrätten i Jönköping

AB Voice