Avgörande om ”häxsot” i unik dom

Av:  TT

Svea hovrätt, som är högsta instans för mål som överklagats från hyresnämnderna, har meddelat sin dom. Arkivbild.
Svea hovrätt, som är högsta instans för mål som överklagats från hyresnämnderna, har meddelat sin dom. Arkivbild.

Dålig ventilation eller för mycket tända stearinljus? Varifrån de oförklarliga sotfläckarna på väggar och tak kommer är fortfarande oklart – men tvisten om vem som har ansvar är slut.

Svea hovrätt slår i en prejudicerande dom fast att det är hyresvärdens ansvar att sanera bort "svärtning".

Fenomenet med en svart, oljig beläggning som i snabb takt dyker upp på ytor i bostäder kallas häxsot, och är ett omtvistat fenomen som tros påverkas av temperaturskillnader och bristande ventilation.

Två hyresgäster i Laröd utanför Helsingborg har stått handfallna – medan hyresvärden har vägrat att stå för saneringskostnaderna för att få bort de ständigt återkommande kladdiga sotfläckar som dyker upp på allt från väggar och tak till kyl och frys.

Hyresnämnden har tidigare varit på de två aktuella hyresgästernas sida, men hyresvärden har överklagat då denne menar att de själva orsakat fläckarna. Vad som egentligen är orsaken till det som i dagens dom benämns "svärtning" är inte avgjort, men hovrätten väljer ändå att gå på samma linje som hyresnämnden: Hyresvärden ska sanera bort nedfläckningen, senast den 31 juli.

Rätten anser att nedfläckningen inte kan anses ha uppstått genom att hyresgästerna varit oaktsamma i sina lägenheter. Inte heller anses fenomenet med den oljiga beläggningen vara något som man som hyresgäst ska behöva tåla.

Domen är den första i sitt slag rörande den så kallade "häxsoten" i Sverige.

Publisert:

LÄS VIDARE