Hongkongs ledare varnar för ekonomiskt kaos

avTT

1 av 3 | Foto: Vincent Thian/AP/TT
Hongkongs demokratiaktivister har inlett en tre dagar lång protest på Hongkongs flygplats.

Hongkongs prodemokratiska proteströrelse har dragit igång en tre dagar lång manifestation på Hongkongs flygplats. Syftet är bland annat att få stöd från internationella resenärer som anländer till regionen.

Samtidigt varnar regionens högsta politiska ledare Carrie Lam för att protesterna orsakar ekonomiskt kaos.

Lam säger att oroligheterna kan leda till värre finansiella konsekvenser än utbrottet av den smittsamma lunginfektionssjukdomen sars i 2003. Hon förordar dock inte några eftergifter mot proteströrelsen.

– När det gäller den politiska situationen så anser jag inte att vi bör göra några eftergifter för att få tyst på de våldsamma demonstranterna, säger hon enligt nyhetsbyrån AFP.

Demonstranterna har upprepade gånger under sommaren krävt Carrie Lams avgång och kritiserat henne.

"Mot frihet"

Den nu aktuella protesten på flygplatsen marknadsförs i sociala medier med ett boardingkort och texten "HK mot frihet". Manifestationen är den andra på där. Rörelsen har inget formellt tillstånd, men den första protesten i ankomsthallen avlöpte fredligt och utan avbrott, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Den senaste vågen protester i Hongkong startade den 31 mars och syftade då till att stoppa ett lagförslag som tillåter utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina. Regionstyret lade förslaget på hyllan, men protesterna fortsatte och omvandlades till krav på ökad demokrati och protester mot hårdnat kinesiskt styre.

De senaste veckorna har våldet mellan demonstranter och polis tilltagit. I veckan sköt polis tårgas mot demonstranter och Peking har även varnat Hongkongs "kriminella demonstranter" för reprimander.

Resevarningar?

Fler länder har samtidigt utfärdat resevarningar för Hongkong, bland dem USA, Australien, Storbritannien, Irland, Japan och Singapore, rapporterar bland andra nyhetskanalen CNN.

Sveriges generalkonsulat i regionen har inte utfärdat någon varning, men skriver på sin hemsida att situationen är oförutsägbar. Resenärer bör vara vaksamma, hålla sig uppdaterade och undvika demonstrationer och stora folksamlingar, heter det. Generalkonsulatet skriver även att flygtrafiken till och från Hongkong kan komma att påverkas på grund av demonstrationerna den 9-11 augusti.


PODD: Kinakännaren: Protesterna blir allt mer radikala

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Kinaexperten Torbjörn Lodén om bakgrunden till demonstrationerna i Hongkong, och reder ut varför miljoner människor gett sig ut på gatorna.
 Lyssna:  (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

ARTIKELN HANDLAR OM

Hongkong

Carrie Lam