Över 60 människor hittade döda i container

Av:  TT

Migranterna hittades i provinsen Tete.
Migranterna hittades i provinsen Tete.

Över 60 människor har hittats döda i en container i Moçambique, rapporterar flera medier.

Landet ligger längs en rutt som ofta används av fattiga migranter som hoppas skapa sig ett bättre liv i Sydafrika.

Tragedin upptäcktes då det fordon som transporterade fraktcontainern stoppades i provinsen Tete i nordvästra Moçambique, dit det anlänt från grannlandet Malawi tidigt på tisdagsmorgonen.

Misstankar väcktes när föraren först inte ville stanna fordonet, säger en talesperson för gränsmyndigheten i Tete enligt BBC.

När personalen hörde bankande ljud inifrån containern undersökte de den närmare. När den öppnades fann de 64 döda människor och 14 överlevare bland kropparna.

Två har gripits

Offren tros ha kvävts till döds inne i containern. Polisen beskriver dem som migranter, troligtvis från Etiopien. Uppgifter i andra medier gör dock gällande att det kan röra sig om personer från olika länder.

Fordonets förare säger till en lokal tv-kanal att han i Malawi kontaktades av en person som erbjöd honom pengar för att köra migranterna till Moçambique, rapporterar Reuters.

– Två personer har gripits i anslutning till händelsen, föraren och en mellanhand som anlitade föraren för att köra de här personerna, säger polistalespersonen Orlando Mudumane enligt nyhetsbyrån.

Moçambique används ofta som genomfartsland för migranter och flyktingar som vill ta sig till Sydafrika, dit många fattiga människor från såväl intilliggande länder som Lesotho och Zimbabwe och länder längre bort söker sig i hopp om att skapa sig ett bättre liv.

Publisert:

LÄS VIDARE